Ding dong, daar is ie weer: visdeurbel keert terug bij Utrechtse Weerdsluis, nu met bingo

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - Na groot succes keert de visdeurbel aan de Bemuurde Weerd in Utrecht terug. Vanaf vrijdag kunnen bezoekers aan de bel trekken om migrerende vissen te helpen om de Weerdsluis door te komen.
De visdeurbel is in het leven geroepen om vissen een handje te helpen die richting de Kromme Rijn willen om eitjes te leggen. Met name in het vroege voorjaar, als er nog weinig boten zijn, blijft de sluis soms lange tijd dicht en kunnen de vissen niet verder.

De visdeurbel is geen echte deurbel, maar een website waarop je live onderwaterbeelden van de sluis kunt zien. Zie je veel vissen? Dan kun je op een knop drukken en dan krijgt de sluiswachter een seintje om de sluis te openen.

Het is het tweede jaar dat bezoekers via een onderwatercamera in de gaten kunnen houden of er vissen voor de sluisdeur zwemmen en via een druk op de deurbel de brugwachter een seintje kunnen geven. Vorig jaar keken 440.000 mensen naar de livestream en is 100.000 keer op de bel gedrukt.

Visdeurbel-bingo

Ten opzichte van vorig jaar is de plek van de camera verbeterd, is de livestream ook te volgen via YouTube en kun je de visdeurbelbingo spelen met de bingokaart die te krijgen is bij de Weerdsluis en op www.visdeurbel.nl.
Met de visdeurbel wil de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aandacht vragen voor biodiversiteit in de stad en vissen helpen te migreren van de Vecht, door de stadsgrachten naar de Kromme Rijn.
Utrechtse visdeurbel was vorig jaar groot succes (reportage april 2021)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.