Vossenjacht verboden in provincie Utrecht: 'Ramp voor weidevogels in Eempolder'

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Er mag voorlopig nergens in de provincie Utrecht meer worden gejaagd op vossen. Animal Rights en Fauna4Life maakten een succesvolle gang naar de rechter. Een fantastische overwinning, zeggen de dierenbelangenorganisaties. Maar in de Eempolder zijn ze niet blij. "Vossen zijn mooie dieren, maar ze vreten alles op. Ook de eieren en kuikens van de weidevogels."
De rechtbank boog zich over een ontheffing die de provincie heeft afgegeven aan Faunabeheereenheid Utrecht en deed woensdag uitspraak. Volgens die ontheffing mochten 's nachts vossen worden afgeschoten in weidevogelgebieden en bij agrarische bedrijven die vrije uitloopkippen houden, zogeheten 'Freilandbedrijven'.

Fout geconstateerd

De rechter oordeelde dat de ontheffing van de provincie niet geldig is, omdat onvoldoende duidelijk is gemaakt hoeveel kippen 's nachts gedood worden, wat het aandeel van de vos daarin is en hoe groot de schade voor de agrarische bedrijven daarmee is. Ook heeft de rechtbank een ander besluit van de minister, waarin staat dat vossen overdag mogen worden gedood als zij schade veroorzaken, 'onverbindend' is. Dat houdt in dat bij tegenstrijdigheid van wetten of regels de hogere wet automatisch geldt.
Een bepaling kan alleen in een ministeriële regeling worden opgenomen, als dit ergens in de wet zo is geregeld. Vaak staat er dan iets in de trant van 'bij ministeriële regeling kan...' Maar in de Wet natuurbescherming, waar de regeling op gebaseerd is, komt dit nergens voor. "Een ministeriele regeling kan alleen bestaan, als de wetgever hier uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Dat is nu niet zo. De rechters hebben een fout geconstateerd", zegt Pauline de Jong van Fauna4Life.
Dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life spreken van een fantastische overwinning. "Het is een uitspraak met grote gevolgen. De rechtbank heeft namelijk ook het besluit van de minister, om vossen overdag bij schade te mogen doden, onverbindend verklaard. Zowel overdag als in het holst van de nacht zijn vossen nu veilig.

Einde weidevogels over 15 jaar

Afgelopen weekend zou er een vossendrijfjacht zijn in het vogelreservaat van Natuurmonumenten op de grens van Blaricum en Eemnes. De jacht kon dus doorgaan aan de Blaricummer zijde in Noord-Holland, maar niet in het Utrechtse Eemnes.
Collectief Eemland spreekt van een flinke tik. De natuurorganisatie bestaat uit boeren die zich bezighouden met het beschermen van weidevogels zoals de grutto. De weidevogel heeft een belangrijke functie in het boerenland: ze eten insecten, bestuiven planten en verspreiden zaden.
"Met veel moeite proberen we met allerlei maatregelen de weidevogelstand op peil te houden. Dat lukt heel goed, onder meer door goed overleg met faunabeheer over het bestrijden van de vos", zegt bestuurslid Marcel Vedder van Collectief Eemland. Volgens hem roven vossen de nesten van de weidevogels wel degelijk leeg. "Dat hebben we ook op camerabeelden staan."
Wilhelm Bos, gebiedscoördinator en secretaris van Collectief Eemland, voorziet rampzalige gevolgen. "Als de provincie deze uitspraak niet van tafel krijgt, dan betekent dat over vijftien jaar het einde van de weidevogels."
Van de weidevogels zijn de grutto, kievit en scholekster waarschijnlijk het bekendst. Andere soorten zijn de gele kwikstaart, tureluur, wulp, graspieper en de veldleeuwerik. Vroeger waren ook de kemphaan en watersnip algemeen voorkomend, maar die zijn al bijna uitgestorven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.