220 jaar oude lindeboom in Zeist sneuvelt tijdens storm, 'maar we doen er alles aan om haar te redden'

© RTV Utrecht / Peter Huting
PROVINCIE UTRECHT - Waarschijnlijk stond de enorme linde in Hoog Beek en Royen in Zeist er al 220 jaar. Tot afgelopen vrijdag storm Eunice over Nederland trok. "Dit gaat me zeer aan het hart," vertelt boswachter Joris Hellevoort van Utrechts Landschap.
De linde op Hoog Beek en Royen in Zeist heeft de storm niet overleefd, maar er is nog een kans dat de linde blijft bestaan
De linde is namelijk niet zomaar een boom, zegt Hellevoort. "Dit zijn van die bomen, daar heb je er niet veel van. Daar heb je er maar een paar van. En als die gaan, dan is dat triest."
De linde is de enige boom die in de Nederlandse taal als vrouwelijk word aangesproken. "Je kan daarom zeggen dat de oude dame is gesneuveld. Maar we gaan ons best doen om deze dame te redden."

Reddingsoperatie

Dat is mogelijk omdat lindebomen bijzonder regeneratief zijn. Dat betekent dat een beschadigde boom nog best goed kan herstellen. Zelfs als hij helemaal doormidden is gebroken.
"We snoeien de meeste takken weg. Maar de onderste vier meter van de stam zetten we weer rechtop. Het kan zijn dat de boom dan mettertijd weer gaat groeien. Al zal het wel heel lang gaan duren voordat er hier weer zo'n enorme linde staat."
De lindeboom staat weer rechtop.
De lindeboom staat weer rechtop. © RTV Utrecht / Peter Huting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.