Drugsbende verdiende miljoenen met chrystal-methlabs, OM eist hoge celstraffen en boetes

© Politie Midden-Nederland
PROVINCIE UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van 3 tot 9,5 jaar tegen veertien verdachten van een criminele organisatie die methamfetamine produceerde en verhandelde. De zeer verslavende 'chrystal meth' werd 'gekookt' in professionele labs verspreid over het land. Ook in onze provincie waren labs ingericht, onder meer op bedrijventerrein Strijkviertel in de Meern. Van de verdachten komen er drie uit onze regio. De meeste anderen komen uit Dordrecht en omgeving.
De politie en het Openbaar Ministerie kwamen de groep op het spoor, nadat justitie in Frankrijk twee jaar geleden een server hackte die door criminelen werd gebruikt om versleutelde berichten te versturen. In de cryptotelefoon van een Utrechtse verdachte in een grote drugszaak stonden veel criminele contacten. Bij vijf van die contacten startte het intensieve onderzoek, dat de codenaam Appel meekreeg.

Miljoenenomzet

Volgens het OM is in deze zaak sprake van twee groepen die onderling los samenwerkten. De Dordrechtse groep exploiteerde meerdere drugslabs, waar grote hoeveelheden methamfetamine werden geproduceerd. De leiders hadden goede contacten met Mexico. Vanuit dat land werden koks naar Nederland gehaald om crystal meth te koken. In een paar maanden tijd zou voor ruim 7 miljoen euro aan synthetische drugs zijn geproduceerd.
In een voormalige manege in het Drentse Nijeveen had de groep een aandeel in een grote cocaïnewasserij. Daar werd volgens het OM dagelijks 150 tot 200 kilo cocaïne, die met andere stoffen was vermengd, gezuiverd en tot blokken geperst. De cokewasserij was volgens het OM de grootste die ooit in Nederland is aangetroffen. Het lab had naar schatting een omzet van 4,5 tot 6 miljoen euro per dag. Ook hier waren 'vakmensen' uit het buitenland ingehuurd. Toen de politie er op 30 juni 2020 binnenviel, werden ook 14 Colombianen opgepakt.

Drugsafval

De tweede groep rond verdachte E.B. uit Leersum en diens zwager V.R. uit Den Haag handelde voornamelijk in cocaïne en MDMA. B. gooide tijdens een politie-inval 19 kilo ongezuiverde cocaïne uit het raam. Zijn groep hield zich ook steeds meer bezig met amfetamineproductie. Daarvoor werd contact gelegd met de groep uit Dordrecht. B. investeerde in hun drugslabs en bemiddelde bij het verwerken van de duizenden liters schadelijk drugsafval.
De Utrechter G.K. was onder meer verantwoordelijk voor het afvoer van drugsafval. Bij hem thuis en in zijn auto werden harddrugs gevonden. Ook verdachte T.K. heeft Utrechtse wortels. Hij komt net als B. oorspronkelijk uit Zeist. Het OM ziet hem niet als lid van de criminele organisatie, maar hij produceerde hij wel amfetamine voor hen in zijn woning in Eindhoven. Ook betaalde hij een euro per liter voor het afvoeren van drugsafval.

Utrechtse Piraat

Veel van de verdachten blijken elkaar al langer te kennen. Ze zijn neven, jeugdvrienden of zwagers. Voor het uitwisselen van berichten via Encrochat gebruikten ze kleurrijke schuilnamen als Utrechtse Piraat, De Regelaar, Gotti Pavarotti, Dolf Weerwolf en Icecream Guy. Ze hadden duidelijk niet in de gaten dat de politie kon meelezen. De mannen maakten afspraken over het bekijken van een nieuwe productielocatie in Lelystad, maar feliciteerden elkaar ook met hun verjaardag. Ze deelden selfies en noemden geregeld adressen en echte namen.
Mede daarom was het voor de politie relatief eenvoudig om de verdachten maandenlang te volgen en observeren. Tijdens een grote actiedag op 30 juni 2020 werden de meesten tijdens een massale politieactie opgepakt. Op meerdere plaatsen werden professionele labs, grote hoeveelheden drugs, grondstoffen en drugsafval aangetroffen. Bij de verdachten thuis werden grote geldbedragen en luxe goederen inbeslaggenomen. Als het aan de twee officieren van justitie ligt krijgen ze die niet terug.

Celstraffen en boetes

De hoogste straf eist het OM voor de leiders van de Dordrechtse groep: 9 en 9,5 jaar cel en 60.000 euro boete. Voor hun financiële man en de andere regelaars in de groep eist het OM 6 jaar cel en 40.000 euro boete. Leersummer E.B. hoorde eveneens 6 jaar cel en 30.000 euro boete tegen zich eisen. Tegen T.K. uit Zeist eist het OM 4,5 jaar cel en 20.000 euro boete. De Utrechtse drugsafvalman G.K. kreeg een eis van 3 jaar cel en 20.000 euro.
Het OM kondigde vandaag ook een forse ontnemingsvordering tegen de verdachten aan. Er wordt berekend hoeveel zij met hun criminele activiteiten zouden hebben verdiend. Dat zullen ze dan allemaal terug moeten betalen.

Nog niet klaar

Voor de behandeling van deze omvangrijke drugszaak zijn acht dagen uitgetrokken. De verdediging is de komende dagen aan zet. De advocaten stelllen dat het bewijs tegen hun cliënten onrechtmatig is verkregen. Het hacken van de Encrochat-server zou een ontoelaatbare inbreuk op hun privacy zijn, waarvoor elke wettelijke basis ontbreekt. Dat wordt deze week besproken in de Utrechtse rechtbank. Daarna volgen nog de pleidooien.
De rechtbank doet 12 april uitspraak in de zaak Appel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.