Utrechtse Heuvelrug voert permanent vuurwerkverbod in

© ANP
UTRECHTSE HEUVELRUG - Utrechtse Heuvelrug krijgt een permanent vuurwerkverbod. Dat heeft de gemeenteraad vanavond besloten. Hoewel alle partijen op termijn af wilden van het particulier afsteken van rotjes en sierpijlen is over de maatregel toch zo'n drie jaar gediscussieerd.
De eerste politieke aanleiding voor het verbod was een opmerking die burgemeester Frits Naafs indertijd maakte tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. De overlast voor mens en dier en de schade aan natuur en milieu waren het gemeentebestuur een doorn in het oog. "We waren het allemaal zat", zegt commissielid en kandidaatraadslid Nico Daamen van BVHlokaal. "Alle partijen in de raad wilden van het vuurwerk af."
Daamen diende namens zijn partij een initiatiefvoorstel in om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden, naar eigen zeggen als tussenstap in afwachting van het landelijke verbod om vuurwerk te verkopen. "Maar ja, corona kwam er tussen, toen was het weer te kort voor de jaarwisseling en hadden de handelaren alles al ingekocht, er was aanvullende informatie nodig en daarna moest er weer een enquête komen om het draagvlak te peilen. Het besluit werd steeds maar uitgesteld."
De enquête, die op verzoek van D66 werd gehouden, werd door ruim 2400 inwoners van Utrechtse Heuvelrug ingevuld. Daaruit kwam naar voren dat 60 procent een vuurwerkverbod wel ziet zitten en dat ruim 70 procent van plan is zich eraan te houden als het zou worden ingevoerd. "Dat betekent dus dat de gemeente veel minder overlast heeft. Je kunt ook veel beter handhaven, dat geeft duidelijkheid aan de inwoners", aldus Daamen. "Ook in Wijk bij Duurstede is draagvlak en in andere omliggende gemeenten staat het op de agenda van de raad."
De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug zou maandag al over het initiatiefvoorstel beslissen, maar de vergadering liep die avond uit. Vanavond kreegt het voorstel een nipte meerderheid met 15 stemmen voor en 14 stemmen tegen. Dat het spannend zou worden was vooraf al duidelijk. VVD en CDA stemden tegen het verbod. Open, SGP, ChristenUnie en initiatiefnemer BVHlokaal stemden voor. De verdeelde D66-fractie gaf met twee voorstanders en drie tegenstanders de doorslag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.