Meer christelijke partijen tekenen regenboogstembusakkoord: 'Waanzinnig mooi, wij voelen ons gesteund'

PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer christelijke politieke partijen tekenen het regenboogstembusakkoord van COC Midden-Nederland. Waar vier jaar geleden met name partijen met een christelijke achtergrond hun krabbel er niet onder wilden zetten, ondertekenen ze het akkoord dit jaar wel in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Met hun handtekening geven de partijen aan zich in te zetten voor emancipatie van de LHBTIQ+-gemeenschap.
"Het is echt provincie-breed en dat is heel mooi om te zien. Er is nu veel meer aandacht voor en partijen willen ook echt het gesprek voeren, dat is ten opzichte van 2018 wel echt anders", legt Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland, uit. "Het is lastig aan te duiden waarom nu wel, maar het is ook meer zichtbaar geworden. Helaas door incidenten die in het verleden zijn gebeurd, partijen zijn nu meer gaan nadenken."
Om de LHBTIQ+ gemeenschap in het politieke spectrum zichtbaar te maken, gaat COC Midden-Nederland iedere gemeente in de provincie af met het regenboogstembusakkoord. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen hoopt de belangenbehartiger zo meer aandacht te vragen voor de gemeenschap. Het COC Midden-Nederland wil dat elke gemeente zich écht gaat inzetten voor LHBTIQ+ personen en hoopt dat door het regenboogstembusakkoord af te dwingen.

Christelijke partijen

En dat met name de christelijke partijen meer open zijn gaan staan voor een gesprek over de LHBTIQ+-gemeenschap en alles wat daarbij komt kijken, is wel verrassend te noemen, zegt Nieuwenhuijze. In 2018 tekenden 9 christelijke partijen het regenboogstembusakkoord en nu zijn het er al 17. Daar kunnen er nog meer bijkomen omdat er nog een aantal gemeenten bezocht moeten worden. Desalniettemin zijn ze er bij het COC Midden-Nederland hartstikke blij mee. "Wij zijn echt ontzettend blij dat in veel gemeenten, ten opzichte van 2018, nu ook de ChristenUnie tekent. Waanzinnig mooi, wij voelen ons echt gesteund en trots!"
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Dat de ChristenUnie nu wel tekent en vier jaar geleden niet, heeft volgens Bob Lapajian onder meer te maken met hoe het akkoord is opgeschreven. Lapajian is nummer 8 van de ChristenUnie in Utrecht, homo en houdt zich namens zijn partij met het thema bezig. Volgens hem is de tekst nu veel minder directief en kan zijn partij zich er daarom nu wel in vinden.
"Ik zie christelijke mensen die worstelen met homoseksualiteit bij anderen niet als mijn vijanden. Sommige mensen lezen de bijbel heel serieus. En die interpreteren de bijbel anders dan ik. Dat kan wel lastig zijn", legt hij uit. "Maar aan de andere kant. Als we van elkaar kunnen accepteren dat we allemaal zoeken naar het goede, dan zie ik een gemeenschappelijk punt om met elkaar in gesprek te gaan. Ik wil graag dit gesprek stimuleren. En ik wil ook graag laten zien dat je een christelijke politicus kan zijn en homo."

CDA

Een andere christelijke partij die een ommezwaai heeft gemaakt is het CDA in Veenendaal bijvoorbeeld. "Als je naar Veenendaal kijkt, zijn er best wel incidenten geweest met deze doelgroep. We zagen dat het minder goed ging en als christelijke partij wil je een veilige omgeving voor iedereen", legt fractievoorzitter Harold Schonewille uit. "Eigenlijk zou het zo moeten zijn, dat iedereen zich open en vrij voelt. Veenendaal wordt steeds diverser en we zijn het niveau ontgroeid dat we leuk dorp zijn. We zijn echt een middelgrote stad."
Hij erkent ook, net als Lapajian, dat de manier van opschrijven deze keer ook wel heeft geholpen. Al moet hij ook bekennen dat hij de vorige periode nog geen fractievoorzitter was en niet precies weet waarom er toen niet getekend is. "Er heeft verschil in gezeten, maar als ik nu de tekst lees kan ik dit 100 procent onderschrijven. Voor onze partij is het niet een beladen onderwerp. Het CDA in Veenendaal is een partij voor de toch progressieve en evangelische christenen. Je geaardheid is niet meer een issue waardoor mensen worden buiten gesloten."

Symboolpolitiek?

Maar wat heb je als LHBTIQ+-gemeenschap nou aan zo'n regenboogstembusakkoord? Betekent het echt iets of is het niet meer dan symboolpolitiek? Volgens Nieuwenhuijze is het alles behalve symboolpolitiek en heeft het juist enorme waarde. "We weten natuurlijk nu nog niet wie er in de gemeenteraad en coalitie komen. Maar het geeft sowieso wel aan dat de intentie om ermee aan de slag te gaan, er is. Van de partijen die in de coalitie gaan komen verwachten we heel veel. We verwachten echt 100 procent dat ermee aan de slag wordt gegaan."
En dat gaat ook daadwerkelijk gecontroleerd worden. "Eén keer in de twee jaar zullen we de gemeenten blijven beoordelen om te kijken hoe het staat met het LHBTIQ+-beleid. Daarmee kunnen we echt vaststellen dat het niet gaat om symboolpolitiek want we houden echt een vinger aan de pols."
In 2018 zijn er 21 gemeenten bezocht, waar er in totaal 107 handtekeningen van politieke partijen onder het akkoord zijn gezet. In 2022 zijn er tot nu toe 20 gemeenten bezocht en zijn er 99 handtekeningen gezet door politieke partijen. Komende twee weken worden nog flink meer handtekeningen verwacht als het COC nog de grote gemeenten Nieuwegein, Amersfoort, Veenendaal en Rhenen bezoekt.
En alleen al dat gegeven, dat ermee aan de slag wordt gegaan, is al heel fijn om te weten, zegt Marc-Jan uit Veenendaal. Hij is zelf homo, christelijk en schrijft een boek over het uit de kast komen in een gelovige omgeving.
"Het is heel belangrijk. Op een moment dat jongeren die in zo'n christelijke bubbel zitten, zien dat partijen hun handtekening zetten onder een akkoord, geeft dat aan dat ze vertegenwoordigd worden", legt hij uit. "Het geeft aan: ik ben niet alleen, ik ben niet raar en we worden vertegenwoordigd."

Actielijst

Om de politici die het regenboogstembusakkoord ondertekend hebben een handje te helpen, hebben ze bij het COC Midden-Nederland ook een lijstje met suggesties gekregen.
Nieuwenhuijze legt uit dat het vooral een praktisch en beknopt lijstje is met punten waarmee ze direct aan de slag kunnen. "Heel erg belangrijk om actief in te zetten op de veiligheid vergroten, dat kan door bijvoorbeeld het meldpunt 'we blijven onszelf' onder de aandacht brengen. Anderzijds door nieuwe wetgeving binnen scholen, kan er nu meer voorlichting gegeven worden en dat kun je onder de aandacht brengen bij de wethouder. En een praktisch punt is een pagina op gemeentelijke website voor de LHBTIQ+ gemeenschap."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.