Nabestaanden Rusthof voor het eerst in gesprek met seancegroep: ‘Totaal mislukte bijeenkomst’

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - Een groep nabestaanden is gisterenavond op het Amersfoortse stadhuis voor het eerst in gesprek gegaan met een deel van de zeskoppige groep die half september een spirituele bijeenkomst op begraafplaats Rusthof in Leusden hield. In de gemeenteraadszaal konden de aanwezigen vragen stellen over het hoe en waarom, maar bevredigende antwoorden bleven opnieuw uit. “Het was een totaal mislukte bijeenkomst”, laat een van de aanwezige nabestaanden aan RTV Utrecht weten.
Omdat zij vanwege haar privacy niet bij naam genoemd wil worden, gebruiken we Riet als gefingeerde naam om haar aan te duiden. Riet heeft zelf een kind op Rusthof begraven liggen. Tien jaar geleden werd bij het graf van haar kind een bronzen beeld gestolen. “Dat voelde toen als grafschennis waar Rusthof niets aan kon doen. Dit voelt opnieuw als grafschennis, maar dan met de instemming van de directie van Rusthof.”

Audioverbinding

De bijeenkomst van gisteren volgde op het voornemen van de gemeente Amersfoort om contactmomenten tussen nabestaanden en de zeskoppige spirituele groep te organiseren. Spiritisten deden in de avond van 11 september met toestemming van de directeur van Rusthof onderzoek naar energieën, onder meer van overleden kinderen. Dat leidde onder tientallen ouders tot een golf van verontwaardiging, en de behoefte om met die groep het hoe en waarom te kunnen bespreken.
Riet hield zich de afgelopen maanden afzijdig van de publiciteit en andere bijeenkomsten rond Rusthof. Toch vond ze het belangrijk om gisteravond samen met zo’n vijftien anderen op het stadhuis aanwezig te zijn. “Want nu kon ik in gesprek met de mensen die dat op Rusthof gedaan hebben”, zegt ze. Maar de avond bracht haar niet waar ze op gehoopt had en na zo’n twee uur ging ze dan ook met een onbevredigd gevoel weg.
Het was alsof je tegen mensen sprak die geloven dat de aarde plat is.
nabestaande Rusthof
“Het zal met de goede bedoelingen georganiseerd zijn, maar het was desastreus”, stelt ze. Hoewel het van tevoren bekend was dat de spirituele groep niet fysiek aanwezig zou zijn, maakte de opzet het lastig een goed gesprek te voeren. Nabestaanden konden alleen via een audioverbinding met de spiritisten communiceren; een gespreksleider modereerde de dialoog.

Niet constructief

“Je hoorde de stemmen van de leden van die groep hoog uit het plafond komen, wat best intimiderend overkwam. We zouden eigenlijk met twee vrouwelijke leden van de groep spreken, maar toen hoorden we tussendoor ineens een mannenstem ook vragen beantwoorden. En je kon van beide kanten geen non-verbale signalen opvangen. Ook de gespreksleider constateerde dat deze vorm niet werkte”, vertelt ze.
Elkaar in de ogen kijken: dat was volgens Riet nodig om tot een constructief gesprek te komen. Maar dat lukte niet. Het zorgde ervoor dat er aan het begin van de avond direct twee ouders geëmotioneerd vertrokken, en op de helft van de bijeenkomst gingen er nog twee nabestaanden weg. “De spirituele groep zei wel dat alles wat er gebeurd was ze speet, maar dat voelde meer als een moetje."

‘Gesprek vol zelfrechtvaardiging’

Daarnaast was de groep vooral bezig zichzelf te verdedigen, vindt Riet. “Het was alsof je tegen mensen sprak die geloven dat de aarde plat is. Ze gingen ons uitleggen dat er entiteiten en energieën zijn en vertelden ons hoe belangrijk dat werk eigenlijk is. Tegelijkertijd moesten wij ons realiseren dat het ook voor hen heel ingrijpend was, omdat zij toch ook bedreigd zijn door alles wat er is gebeurd. Het gesprek zat vol met zelfrechtvaardiging.”
Riet wilde zelf vooral weten waarom de groep verder ging dan waar er toestemming voor gegeven was. Zo ging de groep van de paden af en deden ze wél onderzoek bij individuele graven, terwijl de groep dat expliciet verboden was. “Daar kreeg ik eigenlijk geen antwoord op.”

Gemeente wil niet reageren

Tijdens de nazit met de andere nabestaanden proefde ze bij iedereen vooral teleurstelling. “De avond voegde niets toe. De enige reden dat ik bleef zitten was het belang van de hele groep mensen waarmee ik zat. Op een bepaalde manier biedt dat dan troost.”
Hoewel ze zich eerder niet aan heeft gesloten bij een collectieve aangifte van grafschennis, twijfelt ze daar nu wel over. “Ik neig nu naar nee, maar de enige manier om ze wel in de ogen te kunnen aankijken en tot verantwoording te roepen is bij de rechter. Dat zou voor mij wel een afweging kunnen zijn. Dat hebben we tot nu toe nog niet gedaan vanwege de mogelijke onrust die dat kan veroorzaken.”
Volgens Riet was er gisteren geen gemeentelijke delegatie in de vorm van bijvoorbeeld burgemeester Bolsius of wethouder Kraanen bij het gesprek. De gemeente wil vandaag niet reageren op de kritiek. “Wij hebben afgesproken dat in vertrouwelijkheid te doen, dus alles over een eventuele afspraak of bijeenkomst ga ik echt niets zeggen”, aldus woordvoerder Iris van Veen. Nabestaanden laten weten dat er deze week nog een tweede groep nabestaanden in gesprek gaat met de spirituele groep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.