OM eist 6 jaar cel tegen Veenendaler voor misbruik van dochtertje en ernstig huiselijk geweld

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
VEENENDAAL - Dat hij zijn kinderen sloeg was volgens een 28-jarige verdachte uit Veenendaal in zijn cultuur doodnormaal. Maar dat hij zijn dochtertje regelmatig seksueel zou hebben misbruikt, is volgens hem een vieze leugen, bedacht door zijn ex-vrouw om hem het huis uit te werken. Als ze dat in zijn Koerdische-Syrische geboortestreek geloven, komt de eer van zijn familie in het geding en zouden zijn dochter en hij ten dode zijn opgeschreven, zei verdachte N.M. vandaag in de Utrechtse rechtbank. De officier van justitie eiste vandaag zes jaar cel tegen hem.
Volgens het OM heeft M. zijn vier kinderen en zijn vrouw stelselmatig ernstig mishandeld. Zelf kwam hij in 2015 vanuit Noord-Syrië naar Nederland. Vanaf het moment dat zijn vrouw en kinderen in 2017 overkwamen, werden zij geschopt en geslagen. Daarbij zou de man ook een broekriem, kabels en snoeren hebben gebruikt.
Omdat de kinderen zouden hebben gezien hoe hun moeder en zusjes en broertje werden geslagen, legt het OM de man ook psychische mishandeling ten laste. Ook zou hij zijn gezin hebben bedreigd. "Ik ga jullie allemaal dood maken. Ik bind je op een stoel vast, gooi olie over je heen en steek je in de brand", zou hij meer dan eens hebben geroepen.

Seksuele voorlichting

De oudste dochter van M. was 10 jaar oud toen ze vorig jaar april aangifte deed tegen haar vader. Op school viel tijdens het seksuele voorlichtingsproject Lentekriebels op dat zij zich vreemd gedroeg en ergens mee zat. Aan een lerares vertelde zij dat ze door haar vader werd misbruikt. Die zou 's avond bij haar in bed zijn gekropen om seks met haar te hebben.
Volgens het OM begon het toen het meisje pas 8 jaar oud was. Tijdens meerdere zorgvuldige verhoren vertelde zij zeer gedetailleerd hoe dat was gegaan. Ook uit opgenomen telefoongesprekken van de verdachte met zijn ex-vrouw blijkt volgens het OM dat hij schuldig is aan ontucht met zijn dochter. Er wordt gesproken over controleren van de maagdelijkheid, achterlaten van zaadjes, nagelvuil en dna.
In de rechtbank verklaarde de man vandaag dat het gesprek ging over de neus van zijn dochter. Volgens oude stamgebruiken kun je binnen in de neus voelen of iemand seks heeft gehad. Hij deed dit naar eigen zeggen, omdat het kind zich volgens hem vreemd gedroeg na seksuele voorlichting op school, om te controleren of zij niets verkeerds had gedaan.

Beïnvloeding getuigen

Volgens het OM is M. ook schuldig aan het beïnvloeden van getuigen. Vanuit de gevangenis zette hij zijn ex-vrouw en dochter onder druk om hun aangiftes in te trekken. Dat blijkt uit telefoongesprekken die hij voerde met zijn ex-vrouw en zijn zus. De reputatie en eer van de familie zouden onherstelbaar worden aangetast, met desastreuze gevolgen. Hij dicteert aan zijn vrouw wat zijn dochter bij de politie moet vertellen als ze haar aangifte gaat intrekken.
Het meisje moest van haar vader zeggen dat ze had gelogen, omdat ze bang was voor hem. Ze wilde dat hij het huis uitging, maar nu zou zij hem missen. Een vriendinnetje zou haar hebben aangeraden om het verhaal over ontucht op te dissen. Uiteindelijk trekken moeder en dochter hun aangiftes in, maar daar komen ze later toch weer van terug.
De advocaat van de moeder eiste namens haar 3000 euro smartengeld. Zij is heel bang, vooral ook door zijn bedreigingen. Alle kinderen zijn uit huis geplaatst en zij zit zelf op een geheime, veilige plek. Het OM wil dat de rechtbank de man een contactverbod van vijf jaar oplegt met zijn vrouw en kinderen. Dat zou moeten ingaan na het uitzitten van zijn straf. Mogelijk wordt hij dan het land uitgezet, omdat hij zijn verblijfsvergunning niet heeft verlengd.

Slaan is cultuurbepaald

Deskundigen hebben bij de Veenendaler geen psychische stoornis vast kunnen stellen, maar wel anti-sociale denkbeelden en gedragingen. Dat hij het normaal vindt om kinderen te slaan, zou cultuurbepaald zijn. Ook zou meespelen dat hij binnen het gezin beperkte verantwoordelijkheid had voor de financiën.
Wat zijn advocaat betreft is de verklaring van de dochter volkomen ongeloofwaardig. Het zou bedacht zijn door haar moeder. Hij vroeg de rechtbank om zijn client vrij te spreken van ontucht. Het huiselijke geweld zou veel minder erg zijn geweest dan het OM stelt. Er zou alleen sprake zijn geweest van corrigerende tikken met de vlakke hand. Sinds zijn verblijf in Nederland zou dat steeds minder vaak zijn voorgekomen.
De advocaat vroeg de rechtbank de op te leggen celstraf te beperken tot de tien maanden die de man nu in voorarrest zit. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.