Demonstratie tegen 'verpretparking' Henschotermeer: 'Willen duidelijk signaal afgeven'

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
WOUDENBERG - Meerdere partijen gaan op zaterdag 12 maart demonstreren tegen de in hun ogen "megalomane plannen" voor het Henschotermeer. Zij vrezen dat het unieke karakter van het gebied verloren dreigt te gaan. Een petitie tegen de plannen werd meer dan 16.000 keer ondertekend.
De huidige beheerder - familie Van de Lagemaat, tevens eigenaar van de naastgelegen camping Heijgraaf - wil samen met Kampeercentra YMCA meer recreatiemogelijkheden op het terrein creëren. Naar eigen zeggen om de kosten voor het onderhoud van het gebied te dekken. Op de planning staat onder meer een kinderboerderij, een activiteitenhal en horeca die ook in de wintermaanden open kan blijven.
Als de gemeente Woudenberg toestemming geeft, gaat gebouwd worden in de natuur. De plannen zijn tegen het zere been van de demonstrerende partijen, waaronder de fracties van Partij voor de Dieren (PvdD) in Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug. Zij vinden de plannen "buitenproportioneel" en vrezen "dat er niets meer zal overblijven van het ongerepte, natuurlijke karakter van dit mooie gebied".

Voldoende aanmeldingen nodig

De organisatoren roepen op 12 maart van 10.00 tot 13.00 uur te demonsteren. Vanuit twee startlocaties (Woudenberg en Maarn) zullen de actievoerders wandelen naar de ingang van het Henschotermeer om daar te protesteren tegen de voorgenomen plannen.
"Iedereen die de natuur een warm hart toedraagt, die het Henschotermeer in de huidige staat wil behouden en die zich verzet tegen doorgaande verstening en recreatiedruk is welkom; we moeten gezamenlijk een duidelijk signaal afgeven!"
De demonstratie gaat alleen door als er voldoende aanmeldingen zijn, zegt de organisatie.
Omwonenden Lars en Heidi zijn een petitie gestart
Omwonenden Lars en Heidi zijn een petitie gestart © RTV Utrecht
Om de aversie van de burgers van Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug tegen de bouwplannen op papier tot uiting te laten komen, werden twee petities opgericht. PvdD Woudenberg kwam met een petitie voor het verbieden van de bouw en verblijfslocatie bij het Henschotermeer. Deze is door meer dan 16.000 mensen ondertekend.

CenterParcs

Omwonenden Heidi Klumper en Lars Plooyer begonnen via Facebook een eigen petitie: 'Handen af van ons Henschotermeer', die inmiddels 3300 keer is ondertekend. Zij vrezen dat de huidige bouwplannen een voorbode zijn voor een groot vakantiepark. "Ik kom hier heel vaak, het is eigenlijk mijn tweede huis. Het is de vraag in hoeverre vrije reactie mogelijk blijft", zegt Heidi Klumper. Lars Plooyer heeft als doembeeld een soort Centerparcs waar alles heel veel geld kost. "Blijft de recreatie nog zoals ie nu is? Dat je voor een redelijk bedrag naar binnen mag?"
De exploitant Mooi Meer BV laat in een reactie weten dat het zeker geen pretpark gaat worden en zegt dat de samenwerkingsovereenkomst met de gemeentes nog overeind staat. "Ook bij ons heeft het natuurlijke karakter van de recreatieplas en van het gebied prioriteit. Felgekleurde glijbanen, huisjes aan het water, een hotel en een zwembad passen daar niet bij."
Ook de gemeente Woudenberg zegt geen commercieel pretpark van het Henschotermeer te willen maken. De plannen die nu op tafel liggen passen binnen de voorwaarden die in 2015 zijn vastgesteld, zegt de gemeente. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft onlangs besloten nog eens goed naar de overeenkomst uit 2015 te kijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.