Baarn stemt in met huizen en hotel bij Paleis Soestdijk

BAARN - De gemeenteraad van Baarn heeft het nieuwe bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk vastgesteld. In dat plan staat onder andere dat er op het landgoed huizen mogen worden gebouwd en een hotel met 120 kamers. Het paleis zelf is na renovatie weer toegankelijk voor publiek en wordt een soort permanente expositie.
De plannen werden na lang wikken en wegen door een ruime meerderheid van de raad goedgekeurd. De partijen VVD, D66, VoorBaarn, CDA, CU-SGP en lijst Maike Koenders stemden voor. "Voor Baarn is het goed dat het paleis gerenoveerd wordt en dat het park openbaar toegankelijk wordt", sprak Suzanne Oortman Gerlings namens de VVD. "Dat er weer leven in komt."
De plannen
De verwachting is dat het landgoed honderdduizenden bezoekers per jaar zal trekken. Zo kun je straks in het paleis naar een interactieve tentoonstelling met het thema Made By Holland. Daar zullen steeds wisselende Nederlandse bedrijven en instellingen hun innovatieve producten en duurzame uitvindingen onder de aandacht brengen.
Daarnaast komen er winkels, horeca en een hotel op het landgoed. Ook kunnen er per jaar maximaal veertig evenementen plaatsvinden, zoals concerten, congressen of bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd.
Al jaren leeg
De besluitvorming rondom Paleis Soestdijk heeft lang geduurd en deed zelfs landelijk veel stof opwaaien. De gemeenteraad van Baarn kreeg het meer dan 1200 pagina's dikke dossier op zijn bordje toen het Rijk het paleis in 2017 verkocht. Op dat moment stond het paleis al jaren leeg, want na de dood van zowel koningin Juliana als prins Bernhard in 2004 had het paleis geen bestemming meer.
De nieuwe eigenaar, een vastgoedontwikkelaar, kreeg het paleis in slechte staat overgedragen. De renovatie is daarom een belangrijk onderdeel van het plan en gaat naar verwachting tientallen miljoenen euro's kosten. Een deel daarvan moet worden terugverdiend door de bouw van tien 'appartementenvilla's' met elk zeven of acht woningen. Dit plan leidde tot grote frustratie bij natuurliefhebbers, omdat dit volgens hen grote impact heeft op de kwetsbare flora en fauna op het landgoed. Zelfs de voormalig bewoners van het paleis, prinses Irene en prinses Margriet, lieten in deze discussie van zich horen.
Verkeersproblemen
Ook de overlast door de komst van veel bezoekers is voor veel omwonenden een grote zorg. Vooral het toenemende verkeer op de nu al drukke Amsterdamsestraatweg die pal voor het paleis loopt, is een probleem, zeker ook omdat bezoekers de weg veilig moeten kunnen oversteken om bijvoorbeeld van het paleis naar het hotel te komen.
Veel raadsleden hadden dit probleem graag opgelost nog voordat het bestemmingsplan voor Landgoed Paleis Soestdijk zou worden vastgesteld, maar dat is niet gelukt. Een tunnel onder de weg of een brug over de weg is duur en de gemeente, provincie en eigenaar willen niet voor de kosten opdraaien. Toch hebben sommige partijen nog hoop dat er in goed overleg uiteindelijk toch een 'ongelijkvloerse kruising' kan worden gemaakt. Zo wordt nog gesproken over een tijdelijke brug.
Naar de rechter
Alleen GroenLinks, de Baarse Onafhankelijke Partij en de PvdA stemden tegen. Voor hen is vooral de impact op de natuur een reden om niet akkoord te gaan met de plannen. "Flora en fauna moet voorrang krijgen binnen het Natuurnetwerk Nederland", aldus de PvdA. "Bij al deze ontwikkelingen heeft flora en fauna nergens voorrang gekregen."
Samen zijn deze tegenstanders slechts goed voor vijf van de negentien zetels in de Baarnse raad. Toch is er nog een mogelijkheid dat het bestemmingsplan van tafel wordt geveegd. Meerdere tegenstanders hebben namelijk al aangekondigd naar de Raad van State te stappen om de beslissing van de gemeenteraad terug te draaien.