Een 'taskforce' moet een einde maken aan de Rijnbrug-impasse

© RTV Utrecht
RHENEN - Vanwege de hoogoplopende discussie over de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren wordt een taskforce opgericht. Die moet de betrokken partijen weer op één lijn krijgen. Een motie van de ChristenUnie en VVD voor het oprichten van zo'n eenheid is aangenomen door de Gelderse Provinciale Staten.
De Rijnbrug leidt al jaren tot frustraties bij automobilisten. Vrijwel dagelijks staan er files omdat er maar één rijbaan is. De brug moet daarom worden verbreed. De provincies zouden dit betalen. Gelderland reserveerde ruim 40 miljoen euro, maar besloot tot teleurstelling van de gemeente Rhenen en de provincie Utrecht de hand op de knip te houden toen er nog eens 30 miljoen bij bleek te komen.
De stijging van de kosten komt onder meer doordat materiaal en bouwkundig advies duurder is geworden. Drie bestaande brugpijlers zijn daarnaast niet stevig genoeg om meer verkeer te dragen. Deze moeten daarom verstevigd worden. Maar de belangrijkste toename komt door het meenemen van het budget voor de risico's en indexatie van de prijzen.
Het Gelderse ChristenUnie-Statenlid Freek Rebel is hoopvol dat met de taskforce een proces in gang wordt gezet. "Het doel van de taskforce is om gezamenlijk, met alle betrokken partijen, op één lijn te komen. Nu wordt de data door beide provincies verschillend geïnterpreteerd. Zo kom je nooit tot een gezamenlijke route voor een oplossing."
Hij wijst erop dat het Rijk op dit moment buiten beeld is, maar wel mede-eigenaar is van de brug. "Rijkswaterstaat, provincie Utrecht, de regio’s en wij, provincie Gelderland, hebben allemaal een verantwoordelijkheid in het oplossen van het knelpunt", zegt Rebel. "Het nieuwe kabinet biedt ook nieuwe kansen. Er is een groot budget vrijgemaakt voor Rijkswaterstaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.