Kunstenaars eren Mondriaan op 150ste geboortedag: 'Hij had volkomen vertrouwen in wat hij maakte'

© Ellywa, Wikpedia
AMERSFOORT - Met een reeks tentoonstellingen staat het Mondriaanhuis dit jaar uitgebreid stil bij de 150ste geboortedag van Piet Mondriaan. Zo exposeren jonge kunstenaars hun werk in het geboortehuis van de Amersfoortse kunstschilder. Het museum zocht daarvoor de samenwerking op met de opleiding Fine Arts van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).
Een van de tentoonstellingen heet LEF. "Hier exposeren kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan, die hun eigen weg durven te gaan", vertelt Joice de la Croix van het Mondriaanhuis. Voor de expositie mochten vijf kunstenaars hun werk uitstallen.
Route C: Expo met Lef in Mondriaanhuis in Amersfoort.
Marloes Roeper uit Utrecht is een van de studenten. "Het is wel gek om van jezelf te zeggen dat je lef hebt. Maar ik denk dat ik ben uitgekozen omdat ik heel daadkrachtig werk." Joyce kan dat wel beamen: "Marloes heeft een hele specifieke manier van werken. Zij maakt haar werk in één sessie en met zo'n min mogelijk penseelstreken. Bij Marloes moet het er in één keer goed op staan en dat vergt wel moed", aldus Joyce. "Bovendien is het voor het kunstenaarschap kiezen al lef hebben", aldus Marloes.

Abstractie

De beroemdste vertegenwoordiger van 'de Stijl', Piet Mondriaan, had ook lef. Joyce: "Mondriaan zelf had zeker lef. Hij ontketende in zijn tijd een ware revolutie in de kunst. In een tijd dat het normaal was om landschappen te schilderen in aardse kleuren, had hij het lef om helemaal te breken met realistische schilderijen en ging hij zijn eigen weg richting volledige abstractie. Een ongekend grote en moedige stap."
Untitled (Snowscape) van Marloes Roeper
Untitled (Snowscape) van Marloes Roeper © Ruud van der Graaf
Marloes: "Bij het zien van Mondriaans abstracte schilderijen had ik vroeger zoals zovelen het idee: dat kan m'n kleine nichtje ook. Maar als je je dan gaat inlezen over die man, zie je hoe fantastisch zijn werk is. Wat hem ook zo bijzonder maakt is dat ondanks dat niemand op zijn ideeën zat te wachten hij toch volkomen vertrouwen had in wat hij zelf maakte. En dat hij ondanks alle kritiek toch is doorgegaan met wat hij deed. Wat Mondriaan en ik sowieso gemeen hebben is dat we allebei van jazzmuziek houden."

Onderwijzer

Het Mondriaanhuis is niet alleen Mondriaans geboortehuis, maar ook de school waar zijn vader hoofdonderwijzer was. Het werk van Marloes en de andere deelnemers aan LEF komt te hangen in de oude leslokalen naast het werk van Mondriaan. "Dat mijn werk nu in dezelfde ruimte te zien zal zijn als dat van Mondriaan is toch wel superleuk!", aldus Marloes.
LEF! is van 26 februari tot en met 19 juni 2022 te zien. De andere deelnemers van LEF zijn Hannah Meijer, Boukje Kemper, Monika Nowak (Polen) en Tian Teng (China).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.