Tegenstanders bouwplannen Paleis Soestdijk stappen met ecoloog naar Raad van State

© MBE-Groep
BAARN - Het nieuws dat de gemeenteraad van Baarn akkoord is met de plannen voor Paleis Soestdijk, leidt tot wisselende reacties. Bij de projectontwikkelaar overheerst opluchting. Maar de tegenstanders leggen zich er niet bij neer: ze bereiden met vertrouwen een gang naar de Raad van State voor.
Kees Koudstaal vreest dat de bouwplannen leiden tot 'een enorme opdonder' voor de natuur in het gebied. "Er is gekozen voor het winstbejag van een projectontwikkelaar. Natuurbelang is ergens op de achtergrond geraakt."
Koudstaal is naast raadslid van de Baarnse Onafhankelijke Partij ook voorzitter van de stichting Behoud het Borrebos. Hij heeft een ecoloog in de arm genomen, en die heeft volgens Koudstaal de vloer aangeveegd met onderzoeken van de projectontwikkelaar. "Met dat document denken we een goede beurt te maken bij de Raad van State", zegt hij tegen RTV Utrecht.
De gemeenteraad van Baarn heeft gisteren na jaren een knoop doorgehakt over hoofdpijndossier Paleis Soestdijk. Met 14 stemmen voor en 5 tegen stemde de raad in met de plannen voor huizenbouw en een hotel. Ook wordt het paleis na renovatie toegankelijk voor publiek en er komt een interactieve tentoonstelling.
Ook stichting Parel van Baarn, een groep kritische inwoners van Baarn, toonde zich aanvankelijk fel tegenstander van de plannen rond het paleis. De gemeente heeft volgens hen fouten gemaakt rond de procedure. Of de stichting zich aansluit bij de gang naar de Raad van State wil voorzitter Marc van Ravels niet vertellen aan RTV Utrecht. Hij vindt dat de omroep in het verleden te weinig aandacht heeft besteed aan de tegenstanders van de paleis-plannen en wil ons daarom niet meer te woord staan.

Opluchting bij eigenaar Paleis Soestdijk

Hoewel tegenstanders de juridische messen slijpen, is Maya Meijer-Bergmans vooral opgelucht en blij. Samen met haar man Ton Meijer is ze sinds enkele jaren eigenaar van Paleis Soestdijk. Ze wil zo snel mogelijk beginnen met de restauratie. "Het liefst in het najaar al", zegt ze tegen RTV Utrecht. "Het zou misschien ook december kunnen worden."
Het echtpaar wil dus vaart maken, maar wat als critici als Koudstaal en Van Ravels naar de Raad van State gaan? Meijer-Bergmans is daar niet bang voor, zegt ze in gesprek met Radio M Utrecht. "De Raad van State kijkt naar hoe de procedures zijn verlopen. We hebben samen met de gemeente een advocatenkantoor ingeschakeld dat het hele proces op de voet heeft gevolgd. Dus we hopen dat het goed afloopt*."
* Een woordvoerder van Meijer-Bergmans laat RTV Utrecht later weten dat dit niet correct is. Ze benadrukt dat het advocatenkantoor is ingeschakeld op verzoek van de gemeente. En dus niet op verzoek van het echtpaar Meijer. RTV Utrecht heeft het desbetreffende citaat daarna in dit artikel aangepast. Op basis van de primaire uitspraken van Meijer-Bergmans op Radio M Utrecht hebben meerdere politieke partijen raadsvragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.
Maya Meijer-Bergmans en haar man Ton Meijer zijn ervaren projectontwikkelaars. Ze staan in de Quote 500. Hun bedrijf MeyerBergman Erfgoed Groep is ook eigenaar van buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Eerder ontwikkelden ze de Westergasfabriek in Amsterdam.
Meijer-Bergmans is enthousiast over de toekomst van Soestdijk. "We gaan beginnen met het restaureren van het paleis en het landgoed. De dode bomen gaan eruit, het park wordt in ere hersteld en dan kunnen we het zo snel mogelijk openstellen voor publiek."
Tot slot zegt ze dat alle opbrengsten van de appartementen rechtstreeks in de renovatie van het landgoed worden gestopt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.