Gaat Utrecht stoppen met Gazprom? 'Oorlogskas van Poetin wordt ermee gespekt'

© Pixabay
UTRECHT - Gazprom in Rusland levert gas aan maar liefst 120 Nederlandse gemeenten, waaronder veel Utrechtse. Met het geld dit oplevert wordt "de oorlogskas van Poetin gespekt" en daar moet snel een einde aan komen, zeggen de initiatiefnemers van de petitie Stop Gazprom. Het gaat onder meer om de oprichter True Price, de directeur van Urgenda en de voorzitter van 2100.
"Jaarlijks vloeien miljoenen euro’s publiek geld via Nederlandse gemeenten naar de Russische staat", schrijven ze in een opiniestuk in de Volkskrant. "Door systematisch onder de prijs van concurrenten te zitten, wist Gazprom zelfs de gemeente Utrecht (waar GroenLinks de grootste partij is) als klant bij te schrijven. Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen roepen we alle politieke partijen in de 120 gemeenten op om de geldstroom naar Gazprom te stoppen en van gasleverancier te wisselen."
D66 in de gemeente Utrecht wil weten of er mogelijkheden zijn om het contract met het Russische aardgasbedrijf te ontbinden, zegt raadslid Jelmer Schreuder.
De gemeente laat in een schriftelijke reactie aan RTV Utrecht weten de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Het contract met Gazprom loopt tot en met 2023 en Utrecht kan er niet zomaar onderuit. Dat destijds voor Gazprom werd gekozen, daar was ook weinig aan te doen:
''De Europese aanbestedingsregels staan ons bij aanbestedingen niet toe een Nederlands bedrijf voorrang te geven ten opzichte van andere in Europa gevestigde bedrijven. In de aanbesteding kwam Gazprom medio 2020 als beste uit de bus en het voldeed aan onze duurzaamheidseisen, waardoor we voor de gunning van de opdracht geen andere keuze hadden dan deze partij te kiezen'', zegt de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.