Bunnikse arts die wordt verdacht van moordpoging op baby mag van rechter niet terug naar haar kinderen

© Nicole van den Hout
BUNNIK - De arts uit Bunnik die wordt verdacht van poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van haar zoontje blijft voorlopig gescheiden van haar kinderen wonen. Dat heeft de Utrechtse rechtbank vanochtend besloten. De verdediging had de rechtbank vorige week gevraagd om de kinderen weer bij hun moeder te laten wonen, maar volgens de rechters zijn daar nog teveel bezwaren tegen en is het lastig om de huidige omgangsregeling uit te breiden.
Volgens de rechtbank zijn er nog altijd ernstige verdenkingen tegen de vrouw en wordt het mogelijke gevaar op herhaling zwaar meegewogen. De rechtbank heeft daarom de verzoeken afgewezen om de voorlopige hechtenis van de vrouw helemaal op te heffen of de bijzondere voorwaarden te versoepelen die aan de huidige schorsing zijn verbonden.

Loperamide

De 35-jarige Sarah V. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een poging om haar pasgeboren dochtertje te vermoorden. Dat zou anderhalf jaar geleden zijn gebeurd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, waar het veel te vroeg geboren meisje in de couveuse lag. Vanaf vanaf haar geboorte zou zij het kind twee maanden lang sterk verdunde moedermelk met het middel loperamide hebben toegediend.
Door de loperamide zou het meisje een levensbedreigende hartritmestoornis en ademhalingsproblemen hebben gekregen. Door de verdunde moedermelk zou haar ontwikkeling zijn achtergebleven, stelt het OM. De ouders bestrijden dit en zeggen dat de baby normaal groeide. De loperamide zou de moeder hebben geslikt vanwege een darmaandoening.
Vanwege de verdenkingen heeft het OM ook een oudere zaak tegen de moeder heropend. Zes jaar geleden werd zij door Veilig Thuis verdacht van mishandeling van haar zoontje, maar wegens gebrek aan bewijs werd die zaak in 2018 afgesloten. Het OM verdenkt de vrouw er nu alsnog van dat zij haar pasgeboren zoontje, die met gezondheidsproblemen kampte, opzettelijk slecht verzorgde.

Vrij op voorwaarden

Sarah V. mag haar proces onder voorwaarden in vrijheid afwachten. Een van die voorwaarden is dat zij haar drie kinderen alleen onder toezicht mag zien, op afgesproken tijdstippen. Mensen van Allerzorg of haar ouders of schoonmoeder moeten daar dan bij aanwezig zijn. Volgens de verdediging is het slecht voor de ontwikkeling van de kinderen en de binding met hun moeder dat zij niet bij haar en hun vader in huis wonen.
Maar volgens de rechtbank hebben medewerkers van Veilig Thuis vastgesteld dat het nu goed gaat met de kinderen en hechten zij zich ook goed aan hun moeder. De huidige bezoekmomenten zullen ook niet worden uitgebreid, omdat daarvoor geen specifiek dagdeel is aangegeven. Dat zou het lastig maken om te organiseren.
Voor de complexe zaak tegen de arts is volgens het OM nog veel onderzoek nodig en er moeten meerdere deskundigen worden geraadpleegd. De verdediging wil dat die deskundigen tijdens de rechtszitting tegen de vrouw worden gehoord. De rechtszaak zal op zijn vroegst eind dit jaar worden afgehandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.