Adieu coronamaatregelen: stickers weg, mondkapjes af en meteen feest

PROVINCIE UTRECHT - De mondkapjes kunnen af, we hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden en de eerste feesten gaan vanavond meteen al weer van start. De meeste coronamaatregelen worden vandaag losgelaten. "Ik ben wel blij om af en toe weer een glimlach te kunnen zien."
Filiaalhouder Fernando Livestro van de Plus in Soesterberg is duidelijk niet rouwig om het afdoen van het mondkapje. Want niet alleen de klanten, ook het personeel liep de hele dag met zo'n ding. "En ga jij maar eens op een warme dag met een mondkapje op kratten bier stapelen."
Alle stickers op de grond en alle borden die wijzen op de anderhalve meter afstand zijn gisteravond al uit de winkel gehaald, maar verder verwacht hij vandaag nog niet zo veel verschil. "Ik denk dat mensen nog wel even afstand blijven houden. Dat zit er een beetje ingebakken. Ik heb ook over een onderzoek gelezen waaruit blijkt dat als je iets zestig dagen doet, dat je het dan normaal gaat vinden. Dat zie je nu ook nog."
In Houten bij de Albert Heijn zijn de meeste stickers op de grond al lang weggesleten en de laatste is nu gisteravond ook eindelijk weggehaald. Eigenaar Martijn Steenman zag de meeste klanten in zijn supermarkt toch al een voorschot nemen op de versoepelingen. "Als 10 procent ook echt afstand hield, dan was het veel. En de meeste mondkapjes hingen inmiddels wel op de kin. Je kon duidelijk zien dat mensen al afscheid hadden genomen van de maatregelen."
Het kabinet haalt sinds 15 februari Nederland in drie stappen van het slot. Vandaag volgt de derde stap, waarbij er weer normale openingstijden gaan gelden voor bijvoorbeeld horeca, bioscopen en theaters. Verder nemen we afscheid van de verplichte anderhalve meter, het dragen van een mondkapje in de winkel of als je opstaat van je stoel in de horeca én het maximum aantal bezoekers in café of restaurant.
In het openbaar vervoer geldt nog wel een mondkapjesplicht. Enkele ziekenhuizen hebben ook al te kennen gegeven dat ze daar voorlopig vrijwillig aan vasthouden.
Het coronatoegangsbewijs is nu ook niet meer nodig op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn. Als er wel meer mensen binnen zijn geldt nu een 1G-beleid; je moet een negatieve test laten zien om naar binnen te kunnen.
In het openbaar vervoer geldt nog wel een mondkapjesplicht. Enkele ziekenhuizen hebben ook al te kennen gegeven dat ze daar voorlopig vrijwillig aan vasthouden.
Het coronatoegangsbewijs is nu ook niet meer nodig op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn. Als er wel meer mensen binnen zijn geldt nu een 1G-beleid; je moet een negatieve test laten zien om naar binnen te kunnen.
Knalfeest
Feestorganisator Triomf Agency laat er geen gras over groeien. Meteen vanavond staat er een knalfeest in de Utrechtse Werkspoorkathedraal op de agenda onder de toepasselijke titel Knalkade – we mogen weer. "Dat is inderdaad een beetje het gevoel", zegt Anne Marijn Meyer van Triomf. "We hebben laatst al weer een beetje aan de sfeer kunnen proeven met de Nacht Staat Op en dat heb ik persoonlijk ook wel gemist. Goede muziek, tot laat uitgaan en misschien wel weer eens iemand ontmoeten. Fijn dat het weer kan."
De Knalkadefeesten waren eerst buiten, toen het nog kon. Daarna was het de bedoeling om ook naar binnen te gaan en dan maandelijks een feest te hebben, tot corona weer roet in het eten gooide. Deze editie is inmiddels ook al drie keer verplaatst.
Ze verwachten vanavond in de wasruimte van de Werkspoorkathedraal zo'n 750 man die allemaal getest moeten zijn, in navolging van het zogenoemde 1G-beleid. "Die bereidheid om te testen is er wel", zegt Meyer. "We zijn het inmiddels ook wel gewend. Je moet er ook niet teveel over nadenken en gewoon gaan. Maar ik hoop wel dat die maatregel over een week of twee ook op de schop gaat."
Toch nog hossen
Iets voordat de eerste beats uit de speakers in de Werkspoorkathedraal zullen knallen is het elders in de regio ook al bal bij carnavalsverenigingen die toch op het laatste moment nog een feestje wisten te organiseren. De Eemschuumers in Hoogland, bijvoorbeeld, trappen vanavond af met de onthulling van het plaatsnaambord en daarna een feest in zaal Concordia. Het thema dit jaar is "Carnaval is één grote puzzel" en dat is wel uitgekomen, zegt voorzitter Martijn Teske.
"Vorig jaar was het makkelijker. Toen wist je al langer dat het niet doorging. Gelukkig hebben we toen goed contact gehouden en toch een miniatuuroptocht georganiseerd, waardoor het dit jaar uiteindelijk toch ook weer gelukt is op het laatste moment alles weer om te gooien."
Vanavond én morgen is het ouderwets feest in de zaal en zondag volgt het hoogtepunt van het weekend, met een fietstocht waarin deelnemers verkleed door het dorp fietsen. Het zal misschien even wennen zijn om weer een polonaise te lopen, maar Teske denkt niet dat ze het in Hoogland verleerd zijn. "Gezelligheid went snel. Er is nou eenmaal een moment dat er een einde aan de maatregelen moet komen en als de overheid zegt dat het kan, dan gaan wij er ook het beste van maken. Ik heb het zelf zeker ook gemist. En ik denk dat het ook belangrijk is voor de hechte gemeenschap die we hier in Hoogland hebben."
15 maart
Het kabinet kijkt op 15 maart nog eens naar enkele coronamaatregelen die nog gelden. Het gaat om het verplicht dragen van mondkapjes in de trein, de bus en de tram en het advies om maximaal de helft van de tijd thuis te werken. Ook de regel dat voor binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers bewijs van een negatieve test moet worden gegeven, wordt dan opnieuw gewogen.