Hoe druk is het echt in je straat? Driehonderd kleine camera's gaan het meten

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Utrechters kunnen vanaf deze week op verschillende plekken zien hoe druk het in hun straat is. Door de hele provincie komen namelijk kleine cameraatjes te hangen op ramen van woonhuizen. De camera registreert hoeveel auto's, fietsers en wandelaars er voorbij komen.
"Ik heb interesse in mijn leefomgeving en er komen in de stad steeds meer sensoren die het mogelijk maken om data te verzamelen. Ik ben heel benieuwd wat we met die data kunnen", vertelt Daniela van Geenen. Zij doet net als 70 andere provinciegenoten mee met het Telraamnetwerk. Deze week kreeg ze een camera geleverd met een kastje dat alle verkeersbewegingen registreert.
Deze week installeren 50 Utrechters een camera waarmee ze het verkeer in hun straat bijhouden

300 cameraatjes

Van Geenen woont op de Maliebaan in Utrecht en ervaart die straat als zeer druk. "In feite wil ik gewoon weten of mijn gevoel klopt over deze straat. Áls dat zo is dan is dat natuurlijk een goede basis voor een gesprek over herinrichting van deze straat. Met de gemeente bijvoorbeeld."
Het Telraam-project is een initiatief van Samen Meten Utrecht. Die organisatie wil uiteindelijk 300 cameraatjes uitdelen door de hele provincie, deze week werden er al 50 uitgedeeld. "In de eerste plaats willen we dat mensen meer interesse gaan krijgen in hun eigen leefomgeving en daarnaast is het handige informatie voor overheden en wetenschappers", legt Jeannine van Bree van Samen Meten Utrecht uit.
"Het is niet de bedoeling dat we hiermee ineens allemaal verkeersproblemen gaan oplossen, maar wél dat we meer inzicht krijgen in hoe de verkeerssituatie in verschillende woonstraten is. Verkeerstellingen worden normaal gesproken gedaan op hoofdwegen maar van de woonstraten weten we eigenlijk nog heel weinig, terwijl dáár het leven van mensen zich afspeelt."

Privacy

Daniela laat ondertussen zien hoe ze het Telraamsysteem installeert. Op het raam wordt een kleine camera geplakt, gericht op de weg. De camera wordt aangesloten aan een kastje dat de verkeersbewegingen registreert. Op een speciale website kan vervolgens teruggekeken worden hoeveel wandelaars, fietsers, auto's en zwaar verkeer er per uur langskomen.
Interessante en waardevolle informatie dus. Maar hoe zit het met de privacy? "Dit gaat volgens de regels", beweert Van Bree. "De camera herkent alleen contouren van objecten. Hij onderscheidt de fietser van de auto en de wandelaar van de vrachtwagen. Dus alleen de tellingen worden geregistreerd. De beelden zijn heel vaag en worden ook nergens opgeslagen."
Daniela is enthousiast. Ze kijk er naar uit om het systeem te gaan gebruiken. "Vooral op dagen dat me iets opvalt in de omgeving lijkt het me leuk om te kijken of ik dat in data terugzie." Samen Meten Utrecht is nog op zoek naar mensen die ook een cameraatje op hun raam willen. Via hun website kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.