Oorlog in Oekraïne: partijen in Utrecht besluiten tot sobere campagne

© ANP
UTRECHT - De geplande opening van een campagnewinkel in het centrum van Utrecht gaat voorlopig niet door. D66 heeft besloten alle ludieke campagne-activiteiten op een laag pitje te zetten na de inval van Rusland in buurland Oekraïne.
De popup-store zou morgen de deuren openen op de Steenweg, in het centrum van de stad. Lijsttrekker Maarten Koning van D66: “We hebben besloten de komende dagen geen frivole dingen te doen.”

Uitvalsbasis

Het was de bedoeling dat de winkel de uitvalsbasis voor de D66-campagne zou zijn, met opslag en vergaderruimte. “Maar voorbijgangers kunnen ook binnenlopen voor een flyer of poster. En vlak voor de verkiezingen zitten er ook mensen waarmee je in discussie kan.”
Op de Steenweg staan veel winkels leeg. De partij hoopt zo een steentje bij te dragen aan het tegengaan van die leegstand. De huur is tijdelijk en wordt na de verkiezingen weer opgezegd. Het idee is nu om de winkel een week later te openen.

Pas op de plaats

Ook de VVD maakt een bescheiden pas op de plaats. Lijsttrekker Marijn de Pagter zegt dat zijn partij niet stopt met de campagne, maar ludieke acties passen op dit moment niet.
“We gaan wel door met de campagne, maar het past in deze dagen niet om lollige dingen te posten.” Volgens De Pagter is dit vanuit het landelijke partijbestuur voorgesteld aan alle VVD-afdelingen.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.