Zij oefenen alvast met stemmen: 'Het is voor mij veel moeilijker dan je denkt'

WOERDEN - In Woerden is vandaag al gestemd. Althans, voor de oefening dan. Want voor veel mensen met een beperking is het best spannend om die stap naar het stemlokaal te zetten. "Het voelt echt als een mini-examen. Al die moeilijke woorden, daar snap je al gauw niks van."
Met z'n drieën zitten ze aan een laptop gekluisterd. Want ja, wil je het stemmen oefenen, moet je natuurlijk wel weten op wié je dan die stem wilt uitbrengen. "We gaan nu daarom het kieskompas invullen", zegt Karin. "Hij is iets anders dan de andere. Hoor maar."
Zij oefenen in het stemlokaal: 'Door mijn beperking is het hartstikke spannend'

'O, nu snap ik het'

Ze klikt op een stelling en - jawel - uit de laptop komt een vrouwenstem die sommige woorden extra uitlegt. 'Correctief referendum', bijvoorbeeld. Maar ook 'coffeeshop' en 'ambtenaar'. "O, nu snap ik pas wat de verbreding van de A27 eigenlijk betekent", verzucht Alice. "Hup, volgende stelling. Ik ben wel benieuwd op welke partij ik uitkom."
Karin brengt alvast haar oefenstem uit.
Karin brengt alvast haar oefenstem uit. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Hoewel we er vaak niet over nadenken, is stemmen voor velen een hele uitdaging. Denk alleen al aan alle stappen die je in het stemlokaal zelf moet doorlopen. "Eerst je ID-kaart en dan wéér naar een hokje", legt Karin uit. "En dan ook nog dat biljet. Dat papier is zó groot, dat is echt niet simpel."

'Betere uitleg nodig'

Andere deelnemer Max rent nog snel terug naar zijn tafel om zijn stempas op te halen. "Ja, je moet echt aan megaveel dingen denken bij het stemmen. Dus we vinden dat het echt wel wat beter uitgelegd mag worden. Als er zoveel opties zijn om uit te kiezen, slaan mijn hersenen een beetje op hol. En dat wil ik natuurlijk niet."
Een van de grootste ergernissen: dat grote papier dichtvouwen.
Een van de grootste ergernissen: dat grote papier dichtvouwen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Het moet gewoon een stuk simpeler, dat stemmen. Daar zijn de ervaringsdeskundigen het over eens. "Precies de reden dat we dit soort labs opzetten", zegt organisator Jacques de Wit. Met hulpwebsite Steffie helpt zijn organistie mensen met een beperking, en mensen die moeite hebben met lezen, om dagelijkse dingen beter te begrijpen.
Ik wil het zelf kunnen, in plaats van aan mama te vragen wat ik moet stemmen
Karin, deelnemer stemlab
"Ons land telt honderdduizenden mensen met een beperking. Als die hele groep niet zou stemmen, lopen we echt wat mis. Je moet je voorstellen hoe het is om met die beperking het avontuur dat stemmen heet aan te gaan. Wij strijden ervoor om stemmen voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken."
Karin en Alice vullen het online kieskompas in.
Karin en Alice vullen het online kieskompas in. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Juichen in het stemlokaal

Dat gebeurt onder meer door de website hoewerktstemmen.nl. Daar kunnen in onze provincie de inwoners uit Utrecht, Amersfoort en Vijfheerenlanden een kieskompas invullen met de extra uitleg. "Superfijn", aldus Karin. "Ik wil het ook zelf kunnen, in plaats van aan mama te moeten vragen wat ik moet stemmen. Ik ben klaar voor half maart, hoor. Ga ik straks gewoon juichend dat stemlokaal in."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.