Utrechtse stembureaus krijgen hulp van verstandelijk beperkte vrijwilligers

© Stichting Prokkel / Jurgen Huiskes
PROVINCIE UTRECHT - Mensen met een licht verstandelijke handicap gaan in meer dan 125 Nederlandse gemeenten helpen in de stembureaus van de gemeenteraadsverkiezingen. Stichting Prokkel wil ze zo onder begeleding van een maatje betrekken bij het democratische proces.
In Utrecht worden in de helft van de gemeenten 21 zogenoemde Prokkelduo's ingezet: Amersfoort (2 duo’s), Baarn, Houten, IJsselstein, Leusden (2 duo’s), Oudewater, Stichtse Vecht (2 duo’s), Utrecht (4 duo’s), Veenendaal (2 duo’s), Vijfheerenlanden, Woerden, Woudenberg (2 duo’s) en Zeist.
De vrijwilligers met een beperking krijgen dezelfde taken als de andere stembureauleden en worden als ze dat nodig hebben actief ondersteund door een ander lid van het stembureau. De meesten hebben inmiddels een verplichte toelatingstoets achter de rug en zijn klaar om op 14, 15 of 16 maart aan de slag te gaan.
"In Nederland zijn één miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking", zegt projectleider Marian Geling van stichting Prokkel. "Ook zij doen graag mee in de maatschappij en daarom is het niet alleen belangrijk dat de processen rondom verkiezingen begrijpelijk zijn, maar ook dat ze er zelf een actieve rol in hebben.”
De naam Prokkel staat voor een 'prikkelende ontmoeting' tussen twee mensen, van wie één een verstandelijke beperking heeft en één niet. De stichting organiseert meer activiteiten om deze contacten te bevorderen. Uitgangspunt is een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.