Twee jaar na de eerste coronabesmetting: deze gemeenten telden de meeste besmettingen

PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag exact twee jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld. Op 27 februari 2020 testte een man uit Loon op Zand positief op het virus. Vrijwel niemand kon zich toen voorstellen hoe lang het virus ons in zijn greep zou houden en hoe veel mensen er besmet zouden raken.
Het RIVM hield de coronacijfers sinds de uitbraak bij. Die zijn niet volledig omdat pas vanaf 1 juni 2020 iedereen zich door de GGD kon laten testen. Ook liet niet iedereen die symptomen had zich ook officieel testen. Maar uit de cijfers valt wel op te maken hoe het virus de afgelopen twee jaar om zich heen heeft kunnen slaan.
Zo telde het RIVM tot afgelopen donderdag bijna 6,2 miljoen besmettingen en ruim 21 duizend sterfgevallen. Dat betekent dat per duizend inwoners er zeker 350 keer iemand (her)besmet raakte met een variant van het virus.
Absolute koploper in onze provincie is Bunschoten. Door het RIVM werden hier per duizend inwoners bijna 498 besmettingen geregistreerd. Daarmee staat de gemeente landelijk zelfs bovenaan.
Burgemeester Melis van de Groep verklaarde eerder dat de meeste besmettingen achter de voordeur plaatsvonden. In de hechte gemeenschap zochten vrienden en familie elkaar ondanks de lockdowns toch vaak op. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat een deel het niet goed doet. Maar Nederland is geen dictatuur, ik kan mensen niet verplichten thuis te blijven", verzuchtte de burgemeester.

Biblebelt, Utrecht en Amersfoort

In de landelijke top tien met relatief de meeste besmettingen staan allemaal kleinere gemeenten uit de Biblebelt. Wie verder kijkt naar de twintig grootste gemeenten van Nederland, ziet nog twee opvallende namen. In die lijst staat Utrecht op de eerste plaats, gevolgd door Amersfoort. Zo telde Utrecht 392 besmettingen per duizend inwoners en Amersfoort 387.
Relatief het minste aantal besmettingen in de provincie waren er in Wijk bij Duurstede. Daar waren de afgelopen twee jaar 321 besmettingen per duizend inwoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.