Trimbos-instituut waarschuwt jongeren nu clubs na lange tijd open gaan: 'Tolerantie van het lichaam is teruggelopen'

UTRECHT - Het Trimbos-instituut waarschuwt jongeren die vanavond voor het eerst in lange tijd weer uitgaan. Doordat de clubs vanwege de coronamaatregelen bijna twee jaar dicht zijn geweest, zijn velen het uitgaan niet meer gewend. Bovendien zijn er jongeren die nog nooit een avondje hebben gestapt.
Volgens het instituut kennen de jongeren hun eigen grenzen op het alcohol- en drugsgebruik vaak nog niet goed. "Bovendien zijn deze nieuwe uitgaanders nog niet ingewijd in de ongeschreven sociale regels van het uitgaan", vertelt Ruben van Beek van het instituut op Radio M Utrecht.
Zo weten de jongeren volgens Van Beek nog niet goed hoe ze zich moeten gedragen tegenover de portier, het barpersoneel of de politie: "Normaal gezien vormen deze relaties en normen zich op een natuurlijke manier, afgekeken van de meer ervaren mensen die uitgaan. Die kans hebben zij nog niet gehad."
We zagen tijdens eerdere versoepelingen dat mensen meer alcohol, zoals speciaalbier en cocktails, dronken. Tegelijk is de tolerantie hiervoor teruggelopen: het lichaam is minder gewend.
Het instituut maakt zich zorgen dat jongeren door de lockdowns minder gewend zijn waardoor de kans op incidenten, aanvaringen of grensoverschrijdend gedrag groter is. "We zagen tijdens eerdere versoepelingen dat mensen meer alcohol, zoals speciaalbier en cocktails, dronken. Tegelijk is de tolerantie hiervoor teruggelopen: het lichaam is minder gewend. Veel jongeren hebben corona gehad en sommige kregen hierdoor een slechtere conditie."
"Verder is ook de setting vol harde muziek, lampen en andere mensen weer even wennen. Door al deze prikkels neemt de kans op incidenten de komende tijd mogelijk toe."
Onvoorspelbare of heftigere effecten
Daarnaast benadrukt het instituut dat een kleine groep mensen de afgelopen twee jaar thuis heeft geëxperimenteerd met drugs. "Er is een kans dat deze groep niet weet dat deze middelen in een drukke club of discotheek andere en mogelijk onvoorspelbare of heftigere effecten kunnen geven, zoals angst en paniekaanvallen."
Volgens Trimbos ligt er een belangrijke taak bij de horecaondernemers. Hun persoon moet goed in kunnen schatten hoe iemand erbij loopt en of iemand bijvoorbeeld nog wel drank mag kopen. "Ze moeten ook klaar staan om situaties te deëscaleren en waar nodig een bezoeker buitenzetten. Dat kan een uitdaging zijn, doordat ervaren portiers en barpersoneel de horeca op grote schaal hebben verlaten en er veel nieuwe, onervaren medewerkers aan de slag gaan."
Knaldrang
Het instituut adviseert dat het personeel voordat de deuren open gaan een aantal scenario’s met elkaar door neemt: "Bij voorkeur in samenwerking met de plaatselijke boa’s en (het horecateam van) de politie. En om op termijn in te zetten op een training voor het hele personeel."
Van Beek verwacht voor vanavond niet heel problemen: "De kroegen zijn al een poosje open. De eerste 'knaldrang' is al geweest, dat scheelt."