Vakbond: miljoenen werknemers niet goed voorbereid op ontwikkelingen arbeidsmarkt

© Pixabay
UTRECHT - Miljoenen werknemers zijn niet goed voorbereid op toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dat meldt vakbond CNV in Utrecht na onderzoek onder 2200 leden. De vakbond pleit daarom voor een loopbaancheck onder werkende die iedere drie jaar plaats moet vinden. Dan kan iedereen inspelen op technologische en digitale ontwikkelingen.
85 procent van de ondervraagden geeft aan dat zijn of haar werk de afgelopen tien jaar is veranderd. Omgerekend zijn dat 7,6 miljoen werkenden, becijfert de vakbond.
"Als je werk de afgelopen tien jaar is veranderd, is de kans groot dat ook de komende tien jaar je werk verandert”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Toch verwacht 70 procent van de ondervraagden dat het werk dat ze nu doen, over tien jaar nog wel bestaat. Een kwart geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van de veranderingen die er de komende vijf jaar in het bedrijf aankomen."

Te weinig tijd voor de volgende stap

Een meerderheid van de ondervraagden (66 procent) volgt vooral opleidingen binnen het vakgebied. Iets meer dan een kwart zegt opleidingen te volgen buiten het vakgebied. Meer dan de helft heeft te weinig tijd om stil te staan bij de volgende stap in de loopbaan. Bij maar 6 procent betaalt de werkgever volledig de opleidingen buiten het vakgebied.
Daar ligt dus een taak voor de werkgevers, vindt Fortuin. "De arbeidsmarkt en de inhoud van ons werk verandert steeds sneller. Tal van factoren spelen hierin mee: technologie, digitalisering, globalisering en de energietransitie. Zowel werkgevers als werknemers moeten zich voorbereiden op deze transitie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.