Komst zonnepark leidt tot onrust onder inwoners van Haarzuilens

UTRECHT - De bewoners in het buurtschap Ockhuizen vlakbij Kasteel de Haar in Haarzuilens kunnen het niet eens worden. Moet er nu wel of niet een groot zonnepark komen in de weilanden van het groene dorp dat onderdeel is van de gemeente Utrecht.
Binnenkort beslist het college van burgemeester en wethouders of de plannen voor een zonnepark verder ontwikkeld worden. Mogelijk wordt het park zo'n 45 hectare groot. Een deel van de bewoners wil daar graag over meedenken, maar een ander deel begrijpt niets van de plannen en wil niks van het zonnepanelenpark weten.
Ik zou het zonde vinden als dit gebied over 30 jaar onder water staat
Paul Rozmus, Haarse Zon
Mark Leijgraaff woont in Ockhuizen vlak bij het weiland waar de zonnepanelen komen te staan. De achtertuin van de monumentale boerderij van een buurvrouw kijkt uit op de weilanden en de boomgaard waar het zonnepark moet komen. Leijgraaff is tegen de plannen, net als Connie Oostrom die weer een paar straten verderop woont. Oostrom: "Dat vinden wij echt wel heel erg, dat zo'n mooi gebied wat mij betreft vernaggeld wordt."
Connie Oostrom en Mark Leijgraaff
Connie Oostrom en Mark Leijgraaff © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Mark Leijgraaff is het helemaal eens met Oostrom. "Het is agrarisch gebied en je kunt er over discussiëren of het natuur is of recreatie, maar je offert groen op voor zonnepanelen. Het zijn weilanden, maar het is cultuurhistorisch erfgoed. Je zet uiteindelijk dus de monumentale boerderijen die hier staan in een zee van glas."

Verdeeldheid in het dorp

Leijgraaff woont een klein stukje verderop in de straat. Hij is de buurman van één van de initiatiefnemers van het zonnepark en betreurt het dat het dorp nu zo verdeeld is. "De sfeer wordt er niet beter op. We hebben afgelopen vrijdag een informatieavond gehad en daar zie je gewoon dat die verdeeldheid er is."
Tony van Rossum heeft een boomgaard en is de buurman van Leigraaff. Hij is één van de grondeigenaren die op zijn grond zonnepanelen wil plaatsen. Van Rossum: "Ik vind het heel vervelend wat er allemaal gebeurt in het dorp en dat willen wij ook zeker niet. Wij willen het vooral met elkaar doen. Ik ben ook een betrokken dorpsbewoner en ik wil het allemaal zo goed en netjes mogelijk doen met het dorp en ik hoop dat we er met elkaar uit kunnen komen."
Ik zou willen dat mijn kinderen ook nog over de weilanden kunnen uitkijken met mooie Hollandse vergezichten
Connie Oostrom, bewoner
Maar hij ziet geen andere mogelijkheid meer. Zijn boomgaard aan de Ockhuizerweg levert over een aantal jaar te weinig op. Hoe lekker zijn peren en appels ook zijn. "Wij leven van de opbrengst van de grond. Op het moment dat het met fruit op deze locatie niet meer lukt dan hopen we met de opbrengst van de pacht, die wij krijgen voor de grond waarop de zonneweide komt te staan, meer inkomsten te hebben."
Hans Oostveen en Tony van Rossum
Hans Oostveen en Tony van Rossum © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Hans Oostveen woont ook al jaren in Ockhuizen en heeft altijd een melkveehouderij gehad. Nu heeft hij jong vee op zijn grond staan, maar ook hij wil op zijn weiland zonnepanelen. "Iedereen moet aan de nieuwe situatie wennen denk ik. Er ligt een opgave vanuit Brussel en vanuit Den Haag dat we op een andere manier energie moeten opwekken en dat gas niet meer vanzelfsprekend is. We moeten dus iets doen en dat vindt iedereen ook. Dus ik denk dat we er wel met elkaar uitkomen."

Klimaatverandering

In totaal zijn vier grondeigenaren op het idee gekomen om in Haarzuilens een zonnepark te bouwen. Een idee dat is omarmt door de organisatie Haarse Zon. Deze organisatie in Haarzuilens heeft in het dorp zo'n 60 leden. Voorzitter Paul Rozmus van Haarse Zon wil zich graag inzetten voor meer duurzame energie. "Ik zou het zonde vinden als dit gebied over 30 jaar onder water staat, omdat we het met elkaar niet voor elkaar hebben gekregen de temperatuurstijging tegen te gaan."
Paul Rozmus van Haarse Zon
Paul Rozmus van Haarse Zon © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Rozmus vindt het enorm belangrijk om na te denken over duurzame energie vanwege de klimaatverandering. Dat inwoners van Haarzuilens het nu oneens zijn over hoe dat gerealiseerd moet worden noemt hij geen verdeeldheid. "Het gaat om voor- en tegenstanders. Ga met elkaar daarover in goed gesprek. Als de gemeente Utrecht beslist dat er een zonneveld kan komen moet je als dorp wel betrokken blijven bij die ontwikkeling."

Alternatieven

Toch vinden Oostrom en Leijgraaff de gevolgen van de plannen voor de gemeenschap groot. Ze zouden graag zien dat er over alternatieven wordt nagedacht. Leijgraaff heeft de indruk dat er veel meer mogelijkheden zijn om zonnepanelen te realiseren, zoals op de daken van bedrijfspanden. "We zitten hier op een steenworp afstand van industrieterrein Proostwetering. Daar worden enorme bedrijfspanden gebouwd. Op die daken liggen heus wel wat zonnepanelen, maar er worden daar ook vergunningen gegeven voor bedrijfspanden waar geen zonnepanelen op liggen."
Uiteindelijk beslist de gemeenteraad, maar niet alle bewoners zullen zich bij dat besluit willen neerleggen. Oostrom: "Ik heb vijf opgroeiende kinderen die betrokken zijn bij dit dorp en ik zou heel graag zien dat zij hier een toekomst hebben, waarbij ze straks niet alleen maar stad, industrie en een zonneveld zien. Ik zou willen dat zij ook nog over de weilanden kunnen uitkijken met mooie Hollandse vergezichten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.