Hoe praat je met je kind over de oorlog? 'Ze moeten alle vragen kunnen stellen'

PROVINCIE UTRECHT - 'Moeten wij allemaal mee gaan vechten?' Of: 'Kunnen we Poetin niet gewoon in de gevangenis stoppen?' De Russische inval in Oekraïne zorgt ook bij kinderen voor veel vragen. Hoe ga je daarmee om? "Je wil je kind beschermen voor dit nieuws, dat lukt eigenlijk niet, want het nieuws is overal", zegt Marielle Balledux, ontwikkelingspsycholoog bij het Nederlands Jeugdinstituut in Utrecht.
Ga dus in gesprek, zegt de ontwikkelingspsycholoog. Ze benadrukt dat het belangrijk is om vragen te beantwoorden. "Geef antwoord en wijd niet te veel uit. Zeg bijvoorbeeld niet wat er allemaal kán gebeuren, want dat weten wij eigenlijk ook niet." Ook is de leeftijd van het kind belangrijk om rekening mee te houden, benadrukt Balledux.
Nog een tip die Balledux geeft, is vragen wat er op school over besproken is. Of op het schoolplein bijvoorbeeld. En houd het bij het nu. "Als een kind vraagt of er bij ons ook bommen gaan vallen, zeg dat het nu niet het geval is."
'Geef ze mee dat het bij jou veilig is'
Er is veel nieuws over de oorlog. Op televisie en sociale media zijn veel beelden en berichten te zien. Dat kan beangstigend zijn en daarover kunnen ook vragen ontstaan, zegt Balledux. 'Waar moeten die mensen die weggaan dan wonen?' noemt Balledux als voorbeeldvraag. Laat weten dat mensen met elkaar begaan zijn. "Het idee dat mensen elkaar helpen, zowel daar en hier, dat is heel belangrijk om mee te geven aan kinderen."
Een kind geruststellen, dat kan volgens de ontwikkelingspsycholoog nooit helemaal. "Ook bij volwassenen leeft angst en die kan je ook niet helemaal geruststellen. Maar kinderen hebben het gevoel van vertrouwdheid en veiligheid nodig. Je kan ze niet beloven dat het niet erger wordt daar, maar je kan ze wel beloven dat ze altijd bij jou terecht kunnen met vragen." Ze vat het nog even samen. "Je wil dat ze weten dat het bij jou veilig is."