Carillon Grote Kerk Oudewater speelt stembusliedjes, inwoners mogen kiezen

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Oudewater heeft een bijzondere manier bedacht om inwoners te herinneren aan de gemeenteraadsverkiezingen. Stadsbeiaardier Bob van der Linde speelt op 16 maart een uur lang 'verkiezingsliedjes' op het carillon van de Sint Michaëlskerk, en iedereen mag verzoeknummers indienen.
"Je ziet de afgelopen jaren dat je wel het een en ander moet doen om mensen te stimuleren naar de stembureaus te gaan", zei burgemeester Danny de Vries vanmorgen op Radio M Utrecht. "In Oudewater hebben we daar in het algemeen niet echt over te klagen, maar het loopt ook hier wel naar beneden."
De burgemeester van Oudewater wil inwoners erop attenderen dat stemmen belangrijk is. "Het gaat wel ergens over. Het gaat om het beïnvloeden van je eigen leefomgeving, maar ook om grotere zaken als je vrijheid. Het wordt niet voor niets 'het feest van de democratie' genoemd. In Oudewater dachten we dat we dat dan ook wel feestelijk kunnen omlijsten. En bij feest hoort muziek."
Liedjes kunnen per e-mail worden aangevraagd via burgemeester@oudewater.nl, liefst met een verhaal erbij waarom het volgens jou geschikt is. Volgens De Vries kun je denken aan songtitels met het woord 'stemmen' of 'vote' erin. "Elected van Alice Cooper is een mooi voorbeeld. Dat is wel een stevig nummer hoor, daar moet je maar net van houden." Ook liedjes van Klein Orkest en George Michael over vrijheid en songs uit de Amerikaanse verkiezingscampagnes, zoals Think en Don't Stop, vindt De Vries passend.
Oudewater hoopt op een gevarieerde selectie, die op woensdag 16 maart tussen 14.00 en 15.00 uur over de stad zal klinken. De burgemeester heeft het volste vertrouwen dat beiaardier Bob van der Linde de aangevraagde liedjes op tijd onder de knie heeft. "Hij kan heel veel spelen. Ik zou zeggen: daag hem uit."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.