Burgemeester zet camera's en extra toezicht in bij Spakenburgse derby: 'Gerust op leuk voetbalfeest'

© Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Camera's, politie, verkeersmaatregelen, stewards en beveiligers. Met deze extra veiligheidsmaatregelen kan de voetbalderby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg doorgaan.
Na ernstige rellen met de 'Harde Kern Spakenburg' leek het duel misschien wel verboden te worden, maar burgemeester Melis van de Groep zegt dat de insteek steeds is geweest om de vissersderby wel door te laten gaan. "Na het in kaart brengen van de risico’s en de maatregelen die hierbij nodig zijn om één en ander verantwoord te laten verlopen, is dat gelukt."
De derby op zichzelf geeft volgens de burgemeester geen bijzondere aanleiding om te veronderstellen dat het allemaal fout gaat lopen. "Daar hebben we heel veel ervaring mee en het gaat de laatste vijftien jaar ook heel goed, maar er zijn nu bijzondere omstandigheden door de activiteiten van de zogenoemde HKS-groep."
Op en buiten het sportpark worden daarom extra maatregelen genomen, waarbij volgens de burgemeester gedacht moet worden aan de inzet van toezichthouders, verkeersmaatregelen en camera’s. Of er extra agenten paraat staan wil hij niet kwijt. "Over de hoeveelheid politie en wie daarin allemaal een rol speelt, doen we geen mededelingen. Maar we zijn er gerust op dat het een leuk voetbalfeest kan worden met het plaatje dat er nu staat."

Verantwoordelijkheden clubs

De voetbalclubs zijn verantwoordelijk voor het verloop op het veld en de kaartverkoop, met name het thuisspelende IJsselmeervogels. Er worden onder meer stewards en beveiligers ingezet met ondersteuning van de uitspelende club. "De draaiboeken die voor de derby gelden, zijn aangescherpt", zegt Van de Groep.
Alle tickets kunnen worden verkocht. De supporters van beide clubs zijn welkom en er geldt geen alcoholverbod. "Omdat de wedstrijd niet op zaterdagmiddag maar op dinsdagavond plaatsvindt, is daar geen reden voor uit een oogpunt van openbare orde", aldus de burgemeester.
Het is de eerste keer sinds oktober 2019 dat de Visserderby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg wordt gespeeld. Daarna gooide de coronacrisis telkens roet in het eten. "Het is voor het dorp ook belangrijk dat de wedstrijd weer kan plaatsvinden en dat mensen er plezier aan beleven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.