Studentenvakbond bezorgd na zelfdodingen

UTRECHT - Studentenvakbond LSVb in Utrecht maakt zich grote zorgen over de toegenomen druk op studenten. Behalve door het bindend studieadvies, raken steeds meer studenten ook gefrustreerd door de massaliteit op de universiteiten.
Aanleiding voor de zorg zijn twee recente zelfdodingen van studenten op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Die universiteit liet donderdag weten dat er mogelijk meer studenten zullen komen met wie het niet goed gaat vanwege het bindend studieadvies en financiële druk.
Het bindend studieadvies houdt in dat de universiteit een student kan verplichten met zijn opleiding te stoppen, omdat er te weinig resultaat wordt geboekt.

VERLOREN

LSVb-voorzitter Sander Breur vindt dat er steeds meer studenten "verloren rondlopen" bij de opleidingen. "Er zijn te weinig studieadviseurs en decanen om alle studenten hun verhaal te laten doen. Dat is een pijnlijke constatering."
Volgens Breur is het een utopie te denken dat elke student het in z'n eentje aan kan. Ook de financiële druk om op tijd de studie af te ronden, speelt volgens hem een rol. De voorzitter verwijst dan met name naar staatssecretaris Halbe Zijlstra.

VERTRAGING

Zijlstra wil onder meer het collegeld van langstudeerders met 3.000 euro verhogen. Volgens Breur gaat het om 62.000 studenten die vertraging hebben opgelopen tijdens hun studie en vanaf komend studiejaar extra zouden moeten gaan betalen.
De LSVb is al een tijdje binnen de universiteiten en in 'politiek Den Haag' bezig aandacht te vragen voor de toegenomen druk op studenten. De organisatie pleit voor meer begeleiding van studenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.