Nieuwegein wil woningbeleggers weren in alle wijken: opkoopbescherming tot 440.000 euro

© Pixabay
NIEUWEGEIN - Nieuwegein wil dat woningen met een WOZ-waarde tot 440.000 euro alleen nog gekocht kunnen worden om er zelf in te gaan wonen. Beleggers moeten zo geweerd worden.
De gemeente maakt zoals verwacht gebruik van de Wet Opkoopbescherming om meer ruimte te creëren op de vastgelopen huizenmarkt. Als de raad eind april instemt, gaat de regeling voor alle woonwijken in Nieuwegein gelden. Met de gekozen opzet wordt exact de werkwijze van de gemeente Utrecht gevolgd.
Wethouder Hans Adriani wil evenals Utrecht haast maken met de invoering. Hij ziet dat woningen voor starters en mensen met een middeninkomen erg schaars zijn in Nieuwegein. "Terwijl er veel vraag naar is. Het is extra zuur, dat men voor deze betaalbare woningen moet concurreren met beleggers die de woningen willen gaan verhuren. Beleggers kunnen woningen zonder ontbindende voorwaarden kopen en hogere prijzen bieden. Met de opkoopbescherming willen we hier iets tegen doen."
Verhuren mag na invoering van de regeling alleen nog onder strikte voorwaarden. Het blijft wel mogelijk om een woning te verhuren aan familieleden, als de eigenaar tijdelijk naar het buitenland gaat of als de woning is verbonden aan een bedrijfsruimte. In deze gevallen kan een vergunning wordt aangevraagd.
Uitwijken naar omliggende gemeenten lijkt voor beleggers weinig zin te hebben. Veel andere gemeenten in de regio zijn inmiddels ook van plan om gebruik te maken van de Wet Opkoopbescherming.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.