Nieuwegein wil zo snel mogelijk af van Russisch gas: 'Hier heb je als gemeente invloed op'

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Nieuwegein wil zo snel mogelijk onder het contract uit met de Russische gasleverancier Gazprom. De gemeente is aan het onderzoeken welke mogelijkheden het daartoe heeft. Het contract met het Russische bedrijf loopt voor zover bekend nog tot het einde van het jaar.
"Dit is een van de kleine dingen waar je als gemeente echt invloed op hebt", zegt locoburgemeester en wethouder Ellie Eggengoor. "Dit zijn kleine gebaren waarvan wij vinden dat we daar serieus werk van moeten maken."
Eggengoor zegt dat de gemeente verbijsterd is over de gebeurtenissen in Oekraïne en de rol van Rusland. "Het klopt: het contract loopt nog, maar wij willen echt kijken welk mogelijkheden er zijn om de afname van dat gas zo snel mogelijk te stoppen." In totaal hebben 120 gemeenten in Nederland een contract met Gazprom. Eerder liet de gemeente Utrecht al weten dat zo'n contractbreuk niet zo makkelijk geregeld is, in Utrecht loopt het gascontract nog door tot en met 2023 en de gemeente kan daar niet zomaar onderuit.
De raad en het college staan in Nieuwegein achter het besluit om van gasleverancier te wisselen.
Waarom geen Gazprom?
Hilde van den Heuvel van de lokale partij LeusdenVooruit beweerde afgelopen maandag dat de gemeente Leusden "op dit moment direct en indirect voor een deel de oorlog, welke wordt gevoerd door Poetin" betaalt door het contract met Gazprom. Dat werd gefactcheckt door het ANP, Pointer en Nieuwscheckers. Gazprom draagt inderdaad bij aan de Russische staatskas. Maar het blijkt onmogelijk te bewijzen dat het om directe financiering van de oorlog gaat.

De Russische staat is eigenaar van iets meer dan de helft van de aandelen van Gazprom. Daarmee zorgt het bedrijf dus voor inkomsten in de staatskas. In 2020 ging dat om 29 miljard euro, ongeveer 6 procent van de Russische begrotingsinkomsten. Welk deel van dat geld naar de invasie van Oekraïne gaat is moeilijk te zeggen. Wel is uit cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute op te maken dat het Kremlin in 2020 56 miljard euro (61,7 miljard dollar) uitgaf aan het leger, meer dan 11 procent van de totale overheidsuitgaven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.