Utrechtse wethouder over noodopvang Oekraïners: 'Hal met veldbedjes is het laatste wat je wil'

© Menno Bausch
UTRECHT - Utrecht maakte gisteren bekend dat het oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne wil opvangen. De gemeente voert gesprekken met hotels over noodopvang, maar kijkt voor de lange termijn bijvoorbeeld ook naar leegstaande panden in de stad. Daarnaast kunnen inwoners helpen.
Wethouder Rachel Streefland: "We krijgen nu al de eerste berichten over gevluchte Oekraïners in Nederland. Nog niet in Utrecht, maar als mensenrechtenstad willen we goed voorbereid zijn."
De gemeenteraad noemde eerder het voormalige Pieter Baan Centrum als optie en panden aan de Ravellaan en Einsteindreef. De wethouder heeft nog geen concrete toezeggingen van locaties en wil tot die tijd ook niet speculeren over mogelijke panden.
Streefland verwacht vooral veel vrouwen en kinderen en richt zich op kwalitatieve opvang. "Een hal met veldbedjes is de laatste vorm van opvang die we willen. We kijken naar leefbare en kindvriendelijke locaties, ook met onderwijs in de omgeving."
Utrechters die een kamer beschikbaar stellen, worden aangemoedigd. "Dit wordt gecoördineerd door Welkom in Utrecht, de kerken en VluchtelingenWerk." Inwoners die op wat voor manier dan ook willen helpen kunnen terecht op de site van de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.