'Stumperd!' Eemnes eindigt deze raadsperiode scheldend

© RTV Utrecht
EEMNES - De laatste raadsvergadering voor de verkiezingen is in Eemnes afgesloten met een ruzie waarbij zelfs werd gescholden. Dagblad de Gooi- en Eemlander schrijft dat raadsleden elkaar aan het eind van de avond in de haren vlogen bij een motie over oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne en noemt het een 'beschamende dissonant'.
In de motie roept de gemeenteraad het college op om met buurgemeenten actief op zoek te gaan naar mogelijkheden om gevluchte Oekraïeners op te vangen in Eemnes. De oproep was een initiatief van oppositiepartijen D66 en CDA en kreeg al voor de vergadering van maandagavond bijval van VVD en PvdA. Daardoor werden in de motie vier van de vijf Eemnesser fracties als ondertekenaars vermeld. Alleen Dorpsbelang, de grootste partij in de gemeenteraad, ontbrak.

'Nieuwe coalitie'

Hoewel Dorpsbelang de motie van harte steunde en de raad dus unaniem is in de oproep om vluchtelingen welkom te heten, moest fractievoorzitter Jan de Zeeuw toch even kwijt dat de motie voor hem een grote verrassing was. "Schijnbaar is dat de nieuwe coalitie", zei hij. "Een rare situatie dat dit besproken is en dat wij er niets over gehoord hebben."
Pieter Seldenrijk van het CDA raakte gepikeerd. "CDA en D66 hebben deze motie opgesteld en ingediend, en toen haakten de andere partijen aan. Zo gaat het toch meestal? Moet ik eerst met u bellen voor ik een motie ga indienen? Kom op zeg!" In het gekrakeel dat ontstond moest burgemeester Roland van Benthem al een keer ingrijpen met een sussend "Ssssst..."

'Stumperd!'

Raadslid Bas Pouw greep geëmotioneerd het woord en beet Seldenrijk toe dat indieners wel vaker andere partijen uitnodigen om mee te doen. "Dus doe nou niet net alsof dat niet gebeurt. Stumperd!" "Nou nou nou", onderbrak Van Benthem het verbale gevecht, waarop Pouw zijn woorden schielijk, maar nog altijd protesterend, terugnam. "Dat had ik inderdaad niet moeten zeggen", zei hij, "maar dit soort moties dien je met zijn allen in."
"Kunnen we het misschien over de motie hebben", vroeg PvdA-wethouder Wilma de Boer ongeduldig. "Het is zo jammer dit nu net bij dit onderwerp gebeurt."

Raadsbrede steun

Indiener Pascal Defferding van D66 concludeerde eenvoudig dat de motie raadsbrede steun heeft. "Het gaat over de inhoud ervan en over hoe we mensen kunnen helpen die het gewoon zwaar hebben. Wij zijn niet degenen die het zwaar hebben, we doen wel net alsof, maar de motie gaat over de mensen die het betreft. We zijn met ons allen enthousiast. U tekent gewoon mee, dan zetten we uw logo'tje er ook op en dan zijn we allemaal tevreden volgens mij."
De Zeeuw van Dorpsbelang stemde ermee in en benadrukte nog eens dat het wat hem betreft om een gemeenschappelijk initiatief gaat. Burgemeester Van Benthem stelde het aannemen van de motie met een hamerslag vast en voorspelde voor donderdagavond alvast een levendig lijsttrekkersdebat in de bibliotheek van Eemnes. "Ik wens u een vruchtbare en niet al te verhitte verkiezingscampagne toe en een ieder natuurlijk heel veel succes bij de verkiezingen."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.