Buurtbewoners maken zich zorgen om nieuwbouw Galgenwaard: 'Hoe komen we zo ooit weer in onze parkeergarage?'

UTRECHT - Bewoners van een grote woontoren naast FC Utrechtstadion Galgenwaard in Utrecht zijn boos. Ontwikkelaars willen uitbreiden en veel woningen en detailhandel op het terrein brengen. Maar de huidige bewoners voelen zich niet gehoord en zijn bang dat het hele project alleen maar om geld draait.
Buurtbewoners van de Galgenwaard maken zich zorgen om de nieuwbouw
Peter Lindeboom woont in woontoren Apollo Residence op steenworp afstand van het voetbalstadion. In de nieuwbouwplannen is een woontoren gepland op enkele meters van zijn voordeur.
"Wij wonen hier met 150 mensen in een heel mooi gebouw. En nu horen we van de gemeente dat er op de toegangsweg naar onze parkeergarage een nog groter gebouw komt te staan dan waar wij in wonen. En wij vragen ons af hoe we ooit weer in onze parkeergarage komen."

Inspraak

Daarnaast heeft Peter het gevoel dat er niet naar de bezwaren van bewoners wordt geluisterd. "Ja, we mogen stemmen of we meer groen willen. En dat wil iedereen dan wel. Maar wanneer we vragen stellen over de woontorens, krijgen we geen antwoord. In de eerste plannen stonden drie torens. En in de laatste plannen staan er al vijf, waarvan één van meer dan 150 meter hoog. We hebben veel vraagtekens."
Een van de voorlopige bouwschetsen bij stadion Galgenwaard
Een van de voorlopige bouwschetsen bij stadion Galgenwaard © RTV Utrecht

Reactie gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht laat in een schriftelijke reactie weten dat de plannen zich nog in de ontwikkelfase bevinden en dat er nog niets definitief is besloten.
"De plannen rond de Herculestoren zijn nu in de beginfase. Op dit moment zijn we dus vooral nog aan het inventariseren wat bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden belangrijk vinden bij de vernieuwing en wat de mogelijkheden zijn. Die inbreng vinden we belangrijk. De vernieuwing moet namelijk voor alle mensen in het gebied van waarde zijn."
Maar voor Peter is die reactie niet voldoende. Volgens hem is de beginfase al lang voorbij. "De eerste bijeenkomst was in november en we hebben er nu al drie gehad. We hebben het gevoel dat een aantal vastgoedontwikkelaars dollartekens in hun ogen hebben. En wij vragen ons af of de gemeente nog wel de regie in handen heeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.