Tientallen dode spreeuwen zorgen voor file op de A2 bij Vinkeveen, weg weer vrij

© Weginspecteur Wim / Rijkswaterstaat
VINKEVEEN - Het is een bizar beeld: op de A2 bij Vinkeveen lag de weg vanmiddag vol met dode vogels. Het ging om een kleine honderd spreeuwen. Als gevolg waren drie van de vijf rijbanen afgesloten. De hulpdiensten hebben het wegdek inmiddels opgeruimd. De operatie duurde tot 17.00 uur.
“De verleiding is groot om snel een bezem te pakken en de boel aan de kant te schuiven,” zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “Maar omdat we in Nederland te maken hebben met de vogelgriep hebben we er toch voor gekozen om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te waarschuwen en er een specialist naar te laten kijken.”
Na overleg besloot de NVWA uiteindelijk niet te gaan kijken. Een woordvoerder van de NVWA zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat de vogels door vogelgriep massaal uit de lucht zijn gevallen.

Uitwijkmanoeuvre

Het is uitzonderlijk, maar niet uniek dat vogels in grote getalen uit de lucht komen vallen. Zo gingen eerder dit jaar beelden uit Mexico rond op sociale media, waarop te zien is hoe een grote zwerm vogels plots naar de grond duikt. Een deel van de vogels overleefde de val, maar een aanzienlijk deel bleef levenloos op de grond liggen.
Het is nog steeds niet duidelijk waardoor de vogels in Mexico naar beneden kwamen. In populairwetenschappelijk tijdschrift ‘Kijk’ opperde vogeldeskundige Jente Ottenburghs dat de vogels mogelijk uit wilden wijken voor een roofvogels, of vergiftigd waren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.