Criminelen vrij door falend computersysteem

UTRECHT - De nieuwe computersystemen van de politie werken zo slecht en zijn zo gebruiksonvriendelijk, dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie in het systeem zetten. Dat zei de Utrechtse korpschef Stoffel Heijsman zaterdagavond in de Zembla-aflevering Opsporing verzocht!.
Door de problemen gaat cruciale informatie verloren en kunnen verdachten niet worden opgepakt. Heijsman: "Per jaar leveren we nu acht tot tien procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie aan, zo'n 20.000 verdachten. Sinds de invoering van de systemen twee jaar geleden lopen er daardoor naar schatting 40.000 verdachten vrij rond."
Al eerder werd bekend dat de politie van de 500.000 misdrijven met opsporingsindicatie, 150.000 in de wacht moet zetten wegens capaciteitsgebrek. Uit de uitzending van Zembla blijkt dat veel van deze zogenaamde 'plankzaken' definitief worden afgeschreven.
Volgens Heijsman wordt aan de meeste zaken die langer dan zes maanden liggen geen aandacht meer besteed. In zijn eigen korps Utrecht gaat het tot nu toe om 1700 zaken. "Een groot deel zal uiteindelijk als niet afgerond toch terzijde worden gelegd." Korpschef Heijsman licht toe dat dit ook met zwaardere delicten gebeurt, zoals zedenzaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.