Spoorwegmuseum zoekt vrouwelijke postsorteerders uit de jaren 60 - 90

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
PROVINCIE UTRECHT - Het Spoorwegmuseum en RTV Utrecht zijn op zoek naar vrouwelijke postsorteerders die in de jaren 60 tot met de jaren 90 hebben gewerkt in Utrecht. In het Spoorwegmuseum komt binnenkort een tentoonstelling over postsorteerders. Daarnaast komt er in samenwerking met RTV Utrecht een documentaire, maar het vrouwelijke perspectief ontbreekt nog.
De tentoonstelling die binnenkort in het Spoorwegmuseum te zien is richt zich voornamelijk op speciale posttreinen, die vanaf 1844 door het land reden. Deze treinen reden vooral ’s nachts. In die posttreinen werd dan ook post gesorteerd.
Postafhandeling op Utrecht Centraal in 1938
Postafhandeling op Utrecht Centraal in 1938 © Spoorwegmuseum
Voor de documentaire zijn vooralsnog alleen verhalen van mannelijke medewerkers te horen. "Wij willen daarom heel graag weten hoe het was om daar als vrouw te werken", vertelt Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum. "Zeker als vrouw in zo'n mannenwereld." Om die reden is het Spoorwegmuseum met RTV Utrecht op zoek naar verhalen van vrouwelijke medewerkers van toen.

Expositie Posttrein

Vanaf mei is de tentoonstelling Expositie Posttrein te zien in het Spoorwegmuseum. Daarin is ook een collectie posttreinen te zien in het museum. Precies 25 jaar geleden, in 1997, reed de laatste posttrein door het land.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.