Actiedag voor Oekraïne van start: heel de provincie zamelt geld en spullen in

© Giro555
PROVINCIE UTRECHT - Door heel de regio zijn vandaag tientallen acties om geld en spullen op te halen voor Oekraïne. Met de landelijke actiedag van Giro555 hoopt men vandaag miljoenen bij elkaar te krijgen. "Zij hebben onze steun hard nodig."
Toen Sabrina van Leur uit Montfoort de verschrikkelijke beelden op televisie zag besloten zij en haar vriend Sven de Hoop dat zij ook iets moesten doen. Na een avondje googelen kwam zij in contact met stichting Breath, die ook actief is in Oekraïne.
Op Giro555 is in de afgelopen dagen 21,4 miljoen euro gedoneerd voor hulp aan Oekraïne. Dat is 5 miljoen euro meer dan de vorige tussenstand, afgelopen zaterdag. Het gironummer werd een week geleden namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend voor hulp aan Oekraïne na de inval van Rusland.

Zolder

Sabrina begon met het verzamelen van kleding en speelgoed thuis, maar binnen een uur kwamen er zoveel spullen dat zij iets groters nodig had. Via het werk van haar vriend wist zij een loods te krijgen in Montfoort waar ze samen met tien andere vrijwilligers de spullen sorteert. Misschien gaan de spullen helemaal het land niet uit. Zij overweegt de spullen te doneren aan de vluchtelingen die Nederland binnenkomen. Van meerdere mensen uit Montfoort heeft zij gehoord dat zij deze week Oekraïense vluchtelingen in huis verwachten. Zelf stelt ze haar zolder ook ter beschikking.
Anderhalve week geleden, op 24 februari, viel Rusland Oekraïne binnen. Inmiddels zijn er honderden tot duizenden doden te betreuren en sloegen meer dan een miljoen Oekraïners op de vlucht naar buurlanden zoals Polen en Roemenië. Omdat de noodtoestand is afgekondigd en mannen tussen de 18 en 60 jaar moeten blijven om te vechten staan veel ontheemde vrouwen en kinderen er alleen voor, schrijft Giro555. "De ontwikkelingen dreigen nu uit te lopen op een humanitaire ramp voor 44 miljoen Oekraïners."
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 slaan de handen ineen en roepen Nederland op te doneren. Er is behoefte aan directe noodhulp, zoals onderdak, medische zorg, en schoon drinkwater. Miljoenen Oekraïners, onder wie 7,5 miljoen kinderen, zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Het ingezamelde geld kan hen voorzien van levensreddende noodhulp. "Zij hebben onze steun hard nodig", zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro555.
Ook RTV Utrecht besteedt heel de dag aandacht aan de campagne 'Samen in actie voor Oekraïne'. Onze verslaggever Robert Jan Booij gaat op bezoek bij de actie van Sabrina en Sven in Montfoort maar bezoekt ook een bedrijf in Woerden die deze week met een grote vrachtwagen met hulpgoederen wil rijden naar de Pools-Oekraïense grens.

Stembus on tour

Verder zullen wij u heel de dag met een liveblog op de hoogte houden van alle acties uit de regio. En tijdens onze verkiezingstour 'stembus on tour' waarmee wij vandaag vanaf 12.00 uur radio maken vanaf het Eemplein in Amersfoort zal de actiedag ook veelvuldig aan bod komen.
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.