Pop-up in Utrechtse bibliotheek tegen genderongelijkheid: 'Ook jij kan iets doen'

© Bibliotheek Utrecht
UTRECHT - Wie het gevoel heeft dat in 2022 de verschillen tussen mannen en vrouwen steeds meer verdwijnen, zal bedrogen uitkomen na het bezoeken van de Equality Hub in de bibliotheek aan de Neude in Utrecht. Oxfam Novib organiseert deze week in deze zogeheten ‘pop-up’ tal van activiteiten om genderongelijkheid aan de kaak te stellen.
Dat gebeurt niet ontoevallig tijdens ‘International Womens Week’. En ja, die week is ook nu nog hard nodig, zegt Lilian Alibux. Zij is directeur Engagement bij Oxfam Novib en verbaast zich over de grote verschillen tussen de kansen voor mannen aan de ene kant en vrouwen en LHBTQI+ personen aan de andere kant.
“We vinden het echt belachelijk dat er in 2022 nog steeds geen gelijke kansen en rechten zijn”, zegt zij. In de Utrechtse bibliotheek wil Oxfam Novib daar op verschillende manieren de aandacht op vestigen. “Je kan er van alles doen”, zegt Alibux. “Er zijn voorleesuurtjes voor kinderen, we hebben filmscreenings, we organiseren workshops en er zijn ‘talks’ waar je je bij aan kunt sluiten. Ook kan je gewoon naar binnen lopen en met ons in gesprek gaan.”

Niet gelijk verdeeld

De pop-up richt zich zowel op genderongelijkheid in de rest van de wereld als in Nederland. “Soms heb je gevoel dat het gelijk verdeeld is, zeker in een ontwikkeld land als Nederland”, zegt Alibux. “Maar als je de diepte in gaat is dat totaal niet zo.”
Zo is bijna de helft van de Nederlandse vrouwen van vijftien jaar en ouder slachtoffer geworden van lichamelijk of seksueel geweld door mannen. Daarbij wordt een vrouw gemiddeld minder betaald dan een man voor hetzelfde werk. In de Global Gender Gap Index, een jaarlijks verslag over de stand van zaken op het gebied van genderongelijkheid, staat Nederland slechts op de 31e plaats van 140 getoetste landen.
“Wat mij in Nederland verbaast, is dat wij onbetaald werk niet waarderen. Dat sijpelt in alles door. Vrouwen zorgen vaker voor de kinderen en voor zieke familie bijvoorbeeld. Wij als maatschappij waarderen dat niet”, zegt Alibux. Ook bij haar thuis worden de taken niet altijd evenredig verdeeld, geeft ze toe. “Ik probeer het thuis fifty-fifty te doen”, lacht ze.

'Moeten dit samen doen'

Ze benadrukt dat ook mannen van harte welkom zijn om de Equality Hub te bezoeken. “Uiteindelijk is gendergelijkheid belangrijk voor de hele samenleving. Samenlevingen waar alle mensen gelijk zijn, zijn veiliger voor iedereen. Bovendien maakt het onze samenleving gezonder en productiever. Daar hebben we ook de mannen voor nodig. Mannen die opstaan, ruimte maken en zich uitspreken voor gelijkheid. We moeten dit samen doen.”
Wanneer is de pop-up voor haar dan geslaagd? “Als je beseft dat het niet gelijk is verdeeld en dat jij er ook iets aan kan doen. Stel vragen. Zie ik mezelf wel terug in verhalen? Hebben we wel gelijk loon in ons bedrijf? Zitten er in de top wel net zoveel vrouwen als mannen? De gedachte: ‘dit is gewoon zo’, die willen we doorbreken.”
De Equality Hub is nog tot en met 13 maart in de bibliotheek aan de Neude aanwezig. Het bezoeken is gratis, voor sommige evenementen moet wel worden gereserveerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.