Een miljoen mensen in de provincie met stemrecht: meer jongeren dan 65-plussers

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Ruim een miljoen inwoners van de provincie Utrecht mogen over tien dagen stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Volgens cijfers die het CBS vandaag bekend heeft gemaakt wonen bij ons zo'n 300.000 jongere kiezers, meer dan een half miljoen kiesgerechtigden van 35 tot 65 jaar oud en bijna een kwart miljoen 65-plussers met een stempas.
De stad Utrecht telt verreweg de meeste jonge kiezers, zowel in aantallen als verhoudingsgewijs. De ruim 126.000 inwoners van 18 tot 35 jaar vormen samen 41 procent van alle Utrechters met stemrecht. In Renswoude en Bunschoten zijn ook nog relatief veel jongeren opgeroepen: 31 en 29 procent.
In de vergrijsde gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, De Bilt en Baarn haalt het aandeel 'kiezers jonger dan 35 jaar' de 20 procent niet eens. Leusden zit er met 21 procent maar net boven. Als we alle gemeenten rangschikken op 65-plussers vormen deze gemeenten de top-5. In Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn maken senioren bijna een derde van het electoraat uit (31 procent). In Leusden en Bunnik ligt dat aandeel op 29 procent.
In een paar gemeenten is de leeftijdsopbouw duidelijk wat uit balans. Utrecht is het meest extreme voorbeeld. Die gemeente telt ruim 38.000 kiezers van 65 jaar en ouder, meer zelfs dan de meeste gemeenten van onze regio er in alle leeftijdsgroepen bij elkaar hebben. Maar in hun eigen stad vallen de Utrechtse ouderen vrijwel in het niet bij de 282.000 overige kiezers. Hun aandeel is met nog geen 14 procent het laagst van alle leeftijdsgroepen in alle Utrechtse gemeenten.
De meest evenwichtige leeftijdsverdeling vind je in Vijfheerenlanden en Nieuwegein. Jongeren en ouderen hebben daar een vrijwel gelijk aandeel van rond de 26 procent. Ook in Woerden, IJsselstein en Houten ontlopen jong en oud elkaar niet veel. Daar is wel de groep middelbare kiezers relatief wat groter: meer dan de helft is tussen de 35 en 65 jaar oud.
Overigens bleek eerder deze week dat niet alle inwoners van de provincie Utrecht hun stempas hebben ontvangen. Een nog onbekend aantal van de bijna 11.000 kiesgerechtigden in de gemeente Montfoort had woensdag nog geen uitnodiging om te stemmen gekregen. De burgemeester zoekt uit wat daar mis is gegaan.
Wie, jong of oud, de oproep voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart nog altijd niet binnen heeft of is kwijtgeraakt kan bij zijn of haar gemeente een nieuwe stempas aanvragen.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.