Burgemeester op bezoek: Mark Röell van Baarn heeft zin in de verkiezingen

© Mark Röell
BAARN - Welke kant het opgaat met de verkiezingen in Baarn durft hij nog niet te zeggen, maar dat het leeft in zijn gemeente is wel duidelijk. "Ik heb zaterdag alle partijen op straat gezien", zei burgemeester Mark Röell in de ochtenduitzending op Radio M Utrecht.
"Dat zie je de afgelopen twee weken al. Je ziet veel gekleurde jasjes van alle partijen. Iedereen is druk bezig zijn standpunten naar voren te brengen. Dat is goed, dat is ook mooi dat dat kan."
UKiest

Volgende week kunnen we weer naar de stembus. In het radioprogramma Utrecht is Wakker schuift deze week iedere ochtend een burgemeester uit de provincie aan om te praten over de verkiezingen en de actualiteit. Ook kiest elke burgemeester zijn muziekplaat van de dag. Burgemeester Mark Röell van Baarn beet vanochtend het spits af.

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

De oorlog in Oekraïne en de repressie in Rusland waren ook vanochtend in de studio niet ver weg. "In vergelijking daarmee is het natuurlijk geweldig dat we dit allemaal mogen doen", zei Röell. Hij had het, net als zovelen, toch niet helemaal aan zien komen. Misschien was dat inderdaad wat naïef, zei de burgemeester. "We hebben het allemaal meegekregen wat daar gebeurde aan de grens met de opbouw van die troepen en volgens mij hebben we allemaal gedacht: het zal zo'n vaart niet lopen."

Gevolgen

Burgemeester Röell hoopt wel dat we nu wat beter nadenken over de gevolgen voor gewone Russen en Oekraïners. Daar én hier in de omgeving. "Er zijn natuurlijk enorm veel sancties opgelegd, maar je treft daar natuurlijk ook de Russische bevolking mee. En die wil je op zich niet treffen, want dat merk je natuurlijk ook, dat heel veel Russen het hier helemaal niet mee eens zijn, wat er nu gebeurt. Daar zit nog wel een beetje zorg. Ik hoop dat we ons nu in Nederland niet gaan keren tegen Russen. Je ziet dat soort berichten al een beetje komen. Volgens mij moet je daar erg mee uitkijken."
Hij is zich als burgemeester uiteraard al aan het voorbereiden op de komst van vluchtelingen en noemt het verder 'supergoed' dat er vandaag een landelijke actiedag wordt gehouden. "Er zijn natuurlijk heel veel goede acties van mensen die allemaal spullen die kant op brengen, maar op een gegeven moment kunnen ze dat ook niet meer verdelen. Dus ik denk ook dat professionele partijen nu ook hun deel kunnen pakken. En daar is heel veel geld voor nodig."
Over de muziek die hij mocht aandragen voor de uitzending hoefde de burgemeester ook niet lang na te denken. Dat werd 'Over de muur', het liedje van Klein Orkest uit 1983 over de verdeelde stad Berlijn en de Koude Oorlog. "Als je die tekst luistert, dan kan het zo maar zijn dat je zo weer in diezelfde situatie komt van een muur optrekken en mensen die niet vrij zijn. Ik vond het wel passend bij het moment."

Zin in

Burgemeester Röell wilde daarnaast graag benadrukken dat hij ontzettend veel zin heeft in de stembusgang, zeker nu we weer meer bij elkaar mogen komen, omdat de meeste coronamaatregelen zijn opgeheven. Hij wil ook best zeggen wie zijn stem krijgt, dat is bij een burgmeester met een VVD-achtergrond ook niet zo moeilijk te raden. Maar welke kant het opgaat in Baarn? Burgemeester Röell durft het echt niet te voorspellen. "Ik heb geen idee. Ik denk dat het best spannend gaat worden, wat het gaat worden. En het is voor een burgemeester altijd afwachten wie er terug gaat komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.