Soest wil groen blijven, maar waar moet je dan bouwen?

© RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose
SOEST - Groen of rood. Dat is één van de keuzes die kiezers in Soest volgende week in het stemhokje kunnen maken. En dan gaat het niet over een politieke kleur, maar over het behoud van groene natuur óf juist meer rood van bakstenen voor nieuwe huizen.
Het is een gigantische uitdaging om in Soest een woning te vinden, licht verslaggever Kees Hoogendijk toe. "Ik heb net nog even gekeken op Funda en er staan 85 woningen te koop. En de goedkoopste woning heeft twee kamers, is 64 m2 en kost 240.000 euro. En dan ben je er nog niet, want als je gaat kijken sta je er moet een groepje en moet je overbieden. Kortom zo'n woning is onbetaalbaar. Dat geldt overal, maar ook zeker in Soest."
Radio M Utrecht trapt vandaag de verkiezingskaravaan af. Vanmiddag komen onze programma's daarom live uit Amersfoort. Onze verslaggevers kijken vandaag naar belangrijke verkiezingsonderwerpen in Amersfoort en de omliggende gemeenten. Zoals in Soest, waar woningbouw zo ongeveer het belangrijkste onderwerp is.
En dan kun je zeggen: hup, die schop in de grond en bouwen maar! Maar zo makkelijk gaat dat niet. Mensen wonen nou eenmaal graag in Soest, omdat ze daar een beetje landelijk willen wonen en het dorpse en groene karakter ook fijn vinden. Men wil het dus liever niet volbouwen en zeker niet de hoogte in. Dat zie je terug in de Soester politiek.
"Wij zijn terughoudend in het oprekken van de rode contouren", zegt bijvoorbeeld de VVD in Soest. "Dat is een soort lint om Soest heen waarvan de provincie zegt: daar buiten moet je niet bouwen. Dat zeggen wij ook, maar als je kijkt naar de randen van Soest waar gebouwd kan worden op een manier dat het ook het groen versterkt, dan willen we daar niet te dogmatisch in zijn door te zeggen: dat kan niet, want het kan niet."
De VVD laat nog een kleine opening voor meer woningen, maar voor andere partijen is een zogenoemde rode contour ook echt een keiharde rode lijn. Gemeentebelangen Groen Soest gaat daarin het verst. "Gemeentebelangen Groen Soest vindt dat die bijzondere natuur en de open gebieden beschermd moeten worden. Dat moet je niet opofferen aan woningbouw."

Waar en hoe?

Daar zit dus ruimte én dus valt er wel degelijk wat te kiezen in Soest. Het gaat dan vooral over hoe en waar er gebouwd moet worden, want ook in Soest komen ze niet uit onder de woningbouwopgave die uitgevoerd moet worden. Je ziet ook wel dat de verschillende partijen anders aankijken tegen het soort woningen dat er gebouwd moet worden, zegt verslaggever Kees Hoogendijk.
Bijvoorbeeld de PvdA maakt een belangrijk punt van betaalbaarheid en de sociale woningbouw. De ChristenUnie/SGP richt zich wat meer op de ouderen en pleit voor het maken van een soort hofjes, waar ouderen kunnen samenleven. Er zijn ook partijen die starters op de woningmarkt een korting willen geven, zodat het aantrekkelijker en makkelijker wordt om te beginnen in Soest. Dat zijn de smaakverschillen die je ziet."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.