Leusden wil in 2040 energieneutraal zijn, maar gaat dat lukken?

© RTV Utrecht
LEUSDEN - Zonnepanelen, windmolens en warmtepompen. Duurzaamheid en klimaatdoelstellingen zijn grote thema's tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zeker in Leusden, want daar wil de gemeente in 2040 al energieneutraal zijn; tien jaar eerder dan op Europees niveau is afgesproken. Gaat dat lukken en zijn alle partijen daar wel voor?
"In het vorige coalitieakkoord is in Leusden inderdaad afgesproken dat alle energie die in 2040 verbruikt wordt, duurzaam geproduceerd is. De gemeenteraad heeft er vorig jaar nog eens unaniem mee ingestemd", zegt verslaggever Jordi de Jong. "Nu zie je dat VVD uit de huidige coalitie, SP uit de oppositie en de nieuwkomer Lokaal Belangrijk 2040 het eigenlijk te vroeg vinden en voor 2050 willen gaan. De andere vijf partijen, D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie-SGP, CDA en Leusden Vooruit zien 2040 nog wel zitten."

Maar hoe dan?

Alle partijen willen graag kijken naar nieuwe technieken, zoals warmte uit het riool of uit de diepe aarde. Maar als het gaat om de technieken die nu voorhanden zijn, wordt het al lastiger. Met isolatie en zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven heeft niemand een probleem, windmolens of zonneweides liggen iets moeilijker. "Heel veel dakoppervlak wordt nog niet gebruikt", zeggen bijvoorbeeld de lijsttrekkers van Lokaal Belangrijk en de SP. "Als dat niet genoeg is, gaan we dan wel in gesprek met de inwoners."
Ook VVD en CDA zijn niet happig op zonneweides. Leusden Vooruit en GroenLinks-PvdA daarentegen hebben meer haast. "Als je niet oppast ben je echt te laat, dus onderzoek de mogelijkheden, ook in het buitengebied."

Windmolens

Bij windmolens liggen de kaarten net weer iets anders. Er is een zoeklocatie voor vier windmolens langs de A28 en GroenLinks-PvdA en D66 willen de uitkomsten van het onderzoek nog even afwachten, maar op zich zien ze windmolens in Leusden wel zitten. ChristenUnie-SGP, CDA, Leusden Vooruit, SP en VVD zijn wat voorzichtiger. En Lokaal Belangrijk wil het echt niet. "Je graaft het hele gebied open. Wij vinden dat de industrialisering van het buitengebied."
Verder vragen twee partijen zich ook nog af of het allemaal wel nodig is, dat Leusden binnen haar eigen gemeentegrenzen energieneutraal wordt. Volgens VVD en CDA maakt het misschien niet zo veel uit waar de energie vandaan komt. "Of de energie die wij dan gebruiken uit Leusden komt of waar ter wereld ook vandaan, dat is denk ik ondergeschikt."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.