Montfoort en Meerkerk vangen 119 Oekraïners op, veiligheidsregio's hebben eerste 50.000 noodplekken

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In verschillende Utrechtse gemeenten wordt de klok rond gewerkt om opvang voor Oekraïners te regelen.
Montfoort verwelkomt morgenavond 39 vluchtelingen. Het gaat om gezinnen met gehandicapte kinderen en hun begeleiders. De groep krijgt opvang in het voormalig pand van de Rabobank aan de Hoogstraat. De Hersteld Hervormde Kerk, initiatiefnemer en eigenaar, stelt het pand per direct ter beschikking om hulp te bieden. Hoe lang de opvang gaat duren is nu nog niet bekend.
De voorbereidingen voor de opvang van de groep Oekraïense vluchtelingen zijn in volle gang. De gemeente ziet erop toe dat de opvang veilig en zorgvuldig gebeurt, maar benadrukt dat het een initiatief is van de gemeenschap. Montfoorter Kees van Dijke, die al jaren in Oekraïne komt en daar veel contacten heeft, heeft de vluchtelingen naar Nederland gehaald. Omwonenden van de voormalige Rabobank zijn per brief geïnformeerd over de opvang.

Gemeentehuis Meerkerk

Ook de gemeente Vijfheerenlanden werkt aan een opvanglocatie. Het gemeentehuis van Meerkerk wordt klaargemaakt voor de opvang van tachtig vluchtelingen uit Oekraïne. Burgemeester Sjors Fröhlich twittert: "Bedden en matrassen bezorgd, kantoren omgetoverd tot slaapkamers. En ook de burgemeesterskamer moet eraan geloven. Met genoegen!"

Hotel in Utrecht

In Utrecht worden op dit moment meerdere vluchtelingengezinnen opgevangen in het Van der Valk Hotel langs de A12 in Kanaleneiland. Voorlopig zijn hotels de eenvoudigste oplossing omdat mensen daar meteen terecht kunnen. Het gaat in dit geval om Oekraïners die zich in Utrecht melden bij bijvoorbeeld de politie of op het stadskantoor.
De opvang die nu wordt geboden is wezenlijk anders dan de opvang die momenteel geboden wordt aan andere vluchtelingen in bijvoorbeeld de Voorveldse Polder.

Veiligheidsberaad

De 25 veiligheidsregio's kregen gisteravond van het kabinet formeel de opdracht om op korte termijn in elke regio tweeduizend opvangplekken te regelen voor gevluchte Oekraïners. Bovendien hebben de burgemeesters met het kabinet afgesproken dat zij ervoor gaan zorgen dat de stroom Oekraïners en vluchtelingen uit andere landen niet met elkaar gaan concurreren op locaties.
De regio's hebben de eerste 50.000 noodplekken zo goed als rond. "De regio's zijn ook al aan het kijken voor grotere aantallen", zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het burgemeestersoverleg van de voorzitters van de veiligheidsregio's. De burgemeesters zoeken vooral naar grootschalige faciliteiten zoals leegstaande kantoorpanden, hotels en "her en der paviljoens" die minimaal een half jaar beschikbaar zijn.
Staatssecretaris Eric van der Burg zei na afloop van het overleg met de burgemeesters dat "de gemeenten er terecht op vertrouwen dat het Rijk de kosten voor zijn rekening neemt". Binnen tien dagen moeten de eerste 25.000 plekken geregeld zijn, de andere 25.000 enkele weken later, denkt Van der Burg. "Als er andere dingen gebeuren....dit is een klus die we samen moeten klaren", zei Van der Burg op de vraag of er mogelijk nog meer plekken nodig zijn.

Burgemeester Dijksma

"Wij hebben onderling gezegd ons tot het uiterste in te spannen om datgene wat het kabinet van ons vraagt ook te gaan leveren", stelt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Het is volgens haar "een immense puzzel" om alle vluchtelingen te kunnen huisvesten. "Maar het moet wel."
De Jaarbeurs in Utrecht zegt "een eerste contact" met de gemeente te hebben gehad en "heel veel ruimte te hebben". Niet in alle gebouwen zijn de komende tijd constant evenementen, laat een woordvoerder weten. Hoeveel plek er ongeveer is, kon hij nog niet zeggen.

Opvang Oekraïense huisdieren

Niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen is onderdak noodzakelijk, ook hun huisdieren hebben een veilig thuis nodig, vindt de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO). Stichting Dierenhulpverlenging Woerden e.o. houdt in dierenasiel Reijerscop de deur open om huisdieren van vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland tijdelijk op te vangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.