Nóg een verkiezing? Deze lokale partij hoopt dat Vijfheerenlanden gekozen dorpsraden krijgt

AMEIDE - Inwoners staan veel te ver van de gemeenteraad af, vindt Teus Meijdam. Zijn partij VHL Lokaal – de enige 'lokalo' binnen Vijfheerenlanden – pleit daarom voor gekozen dorpsraden. En ja, dat betekent dat de raad zelf ook een stukje macht kwijt zou zijn. "We horen zo vaak van inwoners: we worden niet gehoord. Dat moet veranderen."
Eerst even terug naar een paar jaar geleden: toen Vijfheerenlanden nog geen Vijfheerenlanden was, maar nog drie losse gemeenten. Zederik, Vianen en Leerdam, welteverstaan. "Allemaal vrij kleine gemeenten, waar de ambtenaren bij wijze van spreken iedereen kenden", zegt Meijdam. "Nu we gefuseerd zijn, en dus een stúk groter zijn, voelt die gemeentepolitiek voor veel inwoners als een ver-van-je-bed-show."
Teus Meijdam (rechts) met zijn verkiezingsbus op tournee.
Teus Meijdam (rechts) met zijn verkiezingsbus op tournee. © VHL Lokaal
En dat moet veranderen, vinden meerdere partijen. Opvallend veel programma’s in Vijfheerenlanden gaan daarom over burgerparticipatie. D66 ziet bijvoorbeeld graag vakambassadeurs die hun specifieke kennis delen, CDA wil loten welke inwoners in een beraad komen om politici te adviseren. En VHL Lokaal wil dus een proef met gekozen dorpsraden.

Extra verkiezingsstrijd

Hoe dat er dan uit zou moeten zien? "Ik zie het als een gemeenteraadsverkiezing in het klein. Leuk, op hyperlokaal niveau wat verkiezingsstrijd. Dat ieder dorp of iedere wijk een paar mensen heeft die ons daadwerkelijk extra helpen."
Maar ja, helpen met wat dan? Meijdam moet lachen. "Dat kan met van alles zijn. Of je nou ziet dat het misgaat met hondenpoep of er behoefte is aan een markt. Zij zijn juist degenen die de raad kan helpen om problemen binnen de gemeente nóg eerder op te snorren. Denk aan openbaar groen aanpakken. Ik denk dat een gekozen dorpsraad dat zelf goedkoper en beter kan organiseren dan wij dat kunnen."

Heeft iemand er zin in?

Het gaat om luisteren naar je burgers, dat lees je in ieder partijprogramma. Meijdam wil dat met zijn lokale partij tastbaarder maken dan alleen luisteren. Alleen: hebben mensen daar wel zin in? Er is toch niet voor niets al een gemeenteraadsverkiezing over een week? In sommige andere gemeenten zijn zulke proeven juist niet echt lekker verlopen. "Ja, dat klopt. Niet iedereen zal het leuk vinden, maar ik denk wel dat iedereen het belangrijk vindt om mee te denken. Er is zoveel geroep om extra oren en ogen, dat de Vijfheerenlanden echt wel de handen ineen wil slaan met de raad."
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.