Theaters in Utrecht bieden jonge makers een podium

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vandaag presenteren jonge theatermakers zich in Het Huis Utrecht. HKU Theater, Theater Kikker en Het Huis Utrecht hebben de handen ineengeslagen om de Utrechtse Lichting - beginnende makers die tijdens de pandemie zijn afgestudeerd - de mogelijkheid te geven om hun nieuwe werk te presenteren.
Afstuderen als theatermaker tijdens de pandemie is geen pretje. Daar is de nieuwste lichting makers getuige van geweest. Gesloten theaters en andere beperkingen om het werkveld binnen te treden zijn omstandigheden waardoor deze groep buitengewoon hard is geraakt. Luuk ten Hoor, in 2018 afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium weet er alles van: "Het instorten van het momentum dat net gecreëerd is vlak voordat de pandemie kwam, dat is complete onmacht. Daar is hard werken niet tegen opgebokst."

Troost

Dat deze alumni nu een podium krijgen, is een grote troost. Voor Luuk en Yara, die vanmorgen het spits afbeten met een muzikale theatervoorstelling, was het de eerste keer dat zij hun werk voor het grote publiek presenteerden. Het maken van de voorstelling en het eindeloze oefenen gebeurde bij Yara op haar kamer of in een kleine studio. Yara vertelt dat zij nét voor corona afstudeerde, en daarom al in verschillende voorstellingen speelde. Tot plots alles stil kwam te liggen. "Het was zo vreemd, omdat alle opties die er normaalgesproken zijn - die zijn al beperkt – opeens allemaal verdwenen."
Extra spannend voor de afgestudeerde kunstenaars, zijn de talentjagers die deze dagen rondlopen in Het Huis Utrecht. Programmamaker van Theater Kikker, Jolie Vreeburg, benadrukt nog eens hoe belangrijk deze dag kan zijn voor de beginnende theatermakers: "Ik zeg altijd van hè, het maakt allemaal niet uit, je moet gewoon zijn wie je bent, maar er hangt best wel wat vanaf vandaag."

Talentontwikkeling

Ook de theaters zijn blij om open te zijn en om jonge makers een podium te bieden. "Theater Kikker is altijd al van talentontwikkeling en van het experiment geweest. En om artiesten tijd en ruimte te geven om aan hun eigenheid en aan hun artistieke kwaliteiten te werken", aldus Hanno Tomassen, directeur Theater Kikker.
De jonge makers die vandaag te zien zijn in Het Huis Utrecht hebben aan tien uiteenlopende projecten gewerkt. Variërend van een duister sprookje over Tata Steel, tot een installatie die toont dat technologie en geneeskunde de mens in staat stelt om meer te zijn dan de begrenzing van hun lichaam.
Voor wie deze gedreven makers wil blijven volgen: dat kan. Eind deze maand komen ze terug in Theater Kikker. Eind mei en begin juni nog een keer - dan weer in Het Huis Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.