Amersfoort huisvest statushouders, daklozen en woningzoekenden in kantoorpand Hoefkwartier

© Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort gaat kantoorpand Het Plot in het Hoefkwartier ombouwen naar woonruimtes voor 129 bewoners. Het gaat om een zogeheten gemengd-wonenproject aan de Plotterweg, waarbij statushouders, dak- en thuislozen en langdurig woningzoekenden in een pand samenwonen.
De woningen die vrijkomen zijn alleen voor alleenstaanden. Zodra het pand klaar is, krijgt iedere bewoner een eigen plek. Wel zijn er gedeelde voorzieningen zoals een keuken, douche/wasruimte en toiletten. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners gezamenlijk activiteiten kunnen starten.
"In onze stad is een groot tekort aan woningen. Dat is vervelend voor de vele woningzoekenden, zeker ook voor mensen die dringend woonruimte nodig hebben", zegt wethouder Menno Tiggelaar (wonen). Hiermee verwijst de wethouder naar mensen in de maatschappelijke opvang, statushouders of mensen die om een andere reden met spoed op zoek zijn naar een woning. "Met deze tijdelijke woningen krijgen de toekomstige bewoners even lucht. De komende vijf jaren bieden deze tijdelijke woningen een tussenoplossing voor mensen die op zoek zijn naar een reguliere woning. In de tussentijd bouwen we in een hoog tempo nieuwe woningen, zoals we dat ook de afgelopen jaren hebben gedaan."

Ontmoeten en ondersteunen

In het kantoorpand wordt bewoners ook gevraagd om andere bewoners te ondersteunen. "Het hele concept van gemengd wonen is erop gericht dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, leren kennen en een steun voor elkaar kunnen zijn", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Om dat te stimuleren wordt er een huismeester en community coach aangewezen. Zij zullen toezien op de leefbaarheid, het beheer van het gebouw en het nadenken over werkgroepen en bewonerscommissies."
In maart zal het kantoorpand worden aangepakt. In juni kunnen de eerste bewoners de sleutel verwachten. Het woonproject zal vijf jaar blijven bestaan. Onder de 129 bewoners is 17 procent dak- of thuisloos, 33 procent statushouder en 50 procent reguliere woningzoeker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.