Stembus on tour: wat willen Bunschoten en Baarn?

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De verkiezingskaravaan van RTV Utrecht toerde vandaag door het Eemland. Wat speelt er in Bunschoten en Baarn?
Bunschoten staat bekend als een ondernemersdorp. Dat moet wat betreft de VVD zeker zo blijven. Lijsttrekker en huidig wethouder Rick Beukers vindt dat ondernemers de ruimte moeten blijven houden en niet belemmerd moeten worden door regelgeving. In het centrum van Bunschoten schuurt dit met het standpunt van de SGP. Lijsttrekker Jan-Bert Heinen wil dat de horeca meer verspreid wordt door het dorp en de komst van meer cafe's en restaurants in het centrum beteugeld wordt.
Wat willen Bunschoten en Baarn?
Alma Broekmaat-Hagens van de ChristenUnie zegt op zaterdag juist meer ruimte geven aan horecaondernemers ten kost evan de markt die daar dan te vinden is. Haar partij maakte jarenlang mede de dienst uit in het dorp maar moest de afgelopen vier jaar als enige partij de oppositierol innemen.
In Baarn klinkt de discussie van buurgemeente Bunschoten als een luxeprobleem. Daar wordt al jaren gesproken over mogelijkheden om het centrum van het dorp levendig te houden. Daar zijn zorgen over, sinds vorig jaar duidelijk werd dat er definitief geen cultuurhuis in het centrum komt. De bibliotheek verdwijnt zoals eerder al was besloten uit het centrum en wordt onderdeel van theater De Speeldoos, dat flink wordt verbouwd.
Verslaggever Kees Hoogendijk sprak met lijsttrekker Tino Schouten van de lokale partij VoorBaarn. VoorBaarn vindt dat de gemeente het centrum kan verlevendigen door in de zomer sociaal-culturele activiteiten te ondersteunen in de Pekingtuin en bij de muziekkoepel. Dit kan ook bezoekers van buitenaf aantrekken en daar kunnen de Baarnse winkeliers en horeca van profiteren.
Voor Rene van Wijk van het CDA is vooral belangrijk dat het zogeheten ‘kernwinkelgebied’ dat van de Laanstraat via de Brink naar Brinkstraat loopt compacter moet worden. Dat betekent dus meer winkels in dat gebied. Dat zorgt wat betreft het CDA voor een aanzuigende werking op het winkelelend publiek.
Ook wil CDA dat de gemeente actief bijdraagt aan een ‘koop-lokaal’ campagne. "Omdat wij willen waken voor het ‘leegzuigen’ van het centrum stellen wij ons terughoudend op met betrekking tot grootschalige detailhandel aan de rand van de gemeente. Grootschalige detailhandel krijgt alleen de mogelijkheid om zich aan de rand van Baarn te vestigen, als zij hun betrokkenheid bij een levendig centrum concreet maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.