Bijzondere vrouwen krijgen een podium in audiotour Universiteit Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De Universiteit Utrecht en audiocollectief Horens presenteren een audiotour langs zes plekken in de Utrechtse binnenstad met bijzondere verhalen over vrouwen. Op Internationale Vrouwendag willen ze extra aandacht voor de positie van vrouwen en de ongelijkheid die er nog altijd is.
De audiotour komt langs verschillende plekken en de verhalen zijn divers. Van de eerste zwarte vrouwelijke student tot feministische muziek. De audiotour komt onder meer langs boekwinkel Savannah Bay.
De Heksenkelder
"We zijn voortgekomen uit de allereerste vrouwenboekwinkel van Nederland. Die is in 1975 in een werfkelder aan de Utrechtse Oudegracht. Dat heette toen de Heksenkelder, echt zo'n fijne feministische naam", vertelt eigenaresse Marischka Verbeek. "Nu is het al heel lang niet meer een vrouwboekwinkel maar wel een winkel die gespecialiseerd is in gender, diversiteit en LHBTI."
Boekenwinkel Savannah Bay doet mee aan audiotour voor Internationale Vrouwendag
Het belangrijkste bij Savannah Bay is het delen van verhalen die onderbelicht worden. Als dezelfde soorten verhalen verteld worden over huiselijk geweld of een coming out, herkent niemand zich als de situatie niet een op een overeenkomt. Daarom vindt Marischka het belangrijk dat er zoveel mogelijk verschillende verhalen worden vertelt.
Vrouwelijke wetenschappers
Programmamanager Equality, Diversity & Inclusion Brigitte Prieshof van de Universiteit Utrecht heeft hard gewerkt aan de audiotour. "Het aantal vrouwelijke wetenschappers, met name op hoge posities gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet", zegt ze. Een derde van de hoogleraren bij de Universiteit Utrecht is vrouw. Een aantal jaar geleden lag het percentage bij de bèta-vakken nog op 8 procent. Dat is ondertussen verdubbeld maar volgens Brigitte kan het nog beter. Volgens haar moet er meer aandacht zijn voor de werving van vrouwen. "Ik hoor vaak dat er wel gezocht wordt, maar dat ze moeilijk te vinden zijn. Maar mijn ervaring is dat het wel mogelijk is."
Werving van vrouwelijke wetenschappers moet beter: 'Met alleen een vacature ben je er niet'
Een van de afleveringen van de audiotour speelt zich af bij het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Het verhaal van Nadia Comvalius, de eerste vrouwelijke student van kleur aan de universiteit, wordt verteld. Het Academiegebouw is sowieso een bijzondere plek voor vrouwenemancipatie. Johanna Westerdijk werd in 1917 als eerste Nederlandse vrouw benoemd tot hoogleraar. Brigitte zal zich blijven inzetten voor gelijkheid voor iedereen.
De andere afleveringen zijn te beluisteren bij de Moreelsebrug, TivoliVredenburg, Janskerkhof en de Universiteitsbibliotheek.