Kamervragen over computerproblemen politie

DEN HAAG/UTRECHT - PvdA en D66 eisen opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de problemen die de politie zou hebben bij het oplossen van misdrijven.
In het tv-programma Zembla zei de Utrechtse korpschef van politie Stoffel Heijsman zaterdag dat de politie 8 tot 10 procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie levert doordat de nieuwe computersystemen niet goed werken. Volgens hem zijn dat per jaar rond de 20.000 dossiers, met daarin opsporingsinformatie die tot de aanhouding van daders zou kunnen leiden.
D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen spreekt van een verontrustend beeld van een gebrekkige informatieverwerking, een tekort aan mankracht en een lage pakkans. Ze wil van Opstelten weten welke actie hij gaat ondernemen. Berndsen was voor haar Kamerlidmaatschap korpschef in Friesland.
PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat er bij Zembla een beeld wordt geschetst van een politie, die onvoldoende in staat is om iets tegen zware criminaliteit te doen.
PvdA en D66 hebben allebei schriftelijke vragen ingediend. Berndsen vraagt daarin onder meer of het klopt dat minder dan 3 procent van misdrijven wordt opgelost en dat ongeveer 150.000 zaken jaarlijks op de plank blijven liggen. Marcouch wil ook weten of burgers inderdaad na een aangifte niets meer horen, zelfs niet als ze de dader zelf kunnen aanwijzen.
D66 wil voor de zomer plannen zien van Opstelten om de computerproblemen bij de politie op te lossen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.