Drijvend houten kunstwerk in Utrechtse singel verplaatst naar de Botanische Tuinen

© RTV Utrecht / Tessel Bruns
UTRECHT - Het drijvende kunstwerk Akwaglot is uit de Catharijnesingel gehesen en verplaatst naar de Botanische Tuinen van het Utrecht Science Park. Het houten podium zou tot 2023 in de Utrechtse singel blijven liggen maar de gemeente zag dat toch niet zitten en gaf geen nieuwe vergunning af.
Het drijvende houten podium is gebruikt voor voorstellingen, presentaties en debatten. Maar volgens de gemeente zijn er niet genoeg van dat soort activiteiten georganiseerd waardoor er geen noodzaak was om het bestemmingsplan aan te passen zodat Akwaglot er langer kon drijven.
In juni 2021 werd het kunstwerk in het kader van het lustrum van de Universiteit van Utrecht en het Universitair Medische Centrum in de Singel geïnstalleerd. Sindsdien fungeerde het als ontmoetingsplek tussen wetenschap en samenleving. Maar er kwam veel kritiek op het kunstwerk. Omwonenden zouden het lelijk vinden. Ook vond de gemeente het Akwaglot niet wenselijk in de singel. Volgens de gemeente stak het platform dusdanig uit dat het andere gebruikers van de singel blokkeert.

Botanische tuinen

Mirko Noordegraaf, als vice-decaan verbonden aan de Universiteit Utrecht, is één van de initiatiefnemers van het drijvende kunstwerk en hij ziet het toch iets anders. "We hebben natuurlijk last gehad van corona en van lockdown-situaties, maar ondanks dat hebben we veel ontmoetingen en interacties weten te organiseren, en dat is precies de bedoeling achter dit platform geweest", zegt hij. "Maar gelukkig gaat Akwaglot op doorreis richting de Botanische Tuinen en daar kunnen opnieuw veel activiteiten op het platform worden georganiseerd. Zowel wetenschappelijke, culturele als maatschappelijke activiteiten."
Zo zal Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden als mede-initiatiefnemer van Akwaglot het platform gebruiken voor verschillende activiteiten in het kader van 900 jaar waterbeheer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.